Категорія
Інновації
Дата

Firestorm Labs залучив $12 млн та розробив мініфабрику, де друкує БпЛА на 3D-принтері. Тепер стартап хоче випробувати її в Україні. Чи є перспективи у цієї розробки?

Firestorm Labs /FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

Американський оборонний стартап Firestorm Labs залучив $12 млн від старожилів оборонної промисловості на зразок Lockheed Martin та виграв контракт від Пентагону на розробку мініатюрної фабрики дронів. Молода компанія хоче продати ідею в Україні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

У лютому оборонний інженер і спеціаліст із 3D-друкування Іан Мусеус прилетів до Києва. Захоплений ключовою роллю, яку дрони відіграють у війні України проти Росії, Мусеус хотів більше дізнатися про масове виробництво БпЛА в країні. Все для того, щоб отримати натхнення для свого бізнесу – стартапу Firestorm Labs, який має підтримку Міністерства оборони США.

У грудні 2023-го президент України Володимир Зеленський оголосив про план виготовляти десятки тисяч дронів на місяць, а нещодавно і про створення окремого роду безпілотних військ.

Враховуючи те, що Росія не припиняє свою агресію, Україна може стати важливим місцем для випробування нового продукту Firestorm: фабрика розміром із вантажний контейнер, яка може виробляти готові до війни дрони менш ніж за день. Компанія називає цю розробку xCell.

Мініфабрика розроблена так, щоб її можна було легко доставити на передову, де вона швидко продукуватиме дрони під конкретні місії або конвертуватиме старіші системи під потрібну операцію. xCell друкує основу безпілотника, до якої можна швидко додати готові «нутрощі», двигуни і корисне навантаження. 

«Необхідні модифікації можна зробити за кілька годин чи днів, а не тижнів», – розповідає співзасновник і гендиректор Firestorm Ден Меґі.

У Сан-Дієго Firestorm нещодавно відкрила фабрику з виробництва дронів за допомогою 3D-принтерів та збирання xCell. Меґі очікує, що ця фабрика вироблятиме понад 500 безпілотників на місяць. 

За прогнозами Firestorm, у війнах майбутнього сторони витрачатимуть 10 000 БпЛА на місяць. На такі висновки компанію підштовхують події на фронті в Україні.

Firestorm /FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

FIRESTORM LABS

Попередній слайд
Наступний слайд

Інвестиції та плани Firestorm 

Щоб мати можливість задовольняти теперішній і майбутній попит, Firestorm залучає венчурний капітал. У двох інвестиційних раундах 2023-го, про які раніше не повідомлялося, молода компанія змогла зібрати $12,5 млн від інвесторів. Найбільшим інвестором цих двох раундів стала Lockheed Martin Ventures, яка дала $3 млн. 

Firestorm за допомогою цих грошей планує збільшити виробництво xCell і двох дронів, які можна надрукувати на 3D-принтері менше ніж за день. Йдеться про 25-кілограмовий Tempest і 4,5-кілограмовий El Nino, які підходять для розвідувальних операцій.

Найбільше питання в тому, скільки дронів зможе виробляти Firestorm. Евелін Бучацький, керівна партнерка київської венчурної фірми D3, яка підтримує українських військових, сказала Forbes, що ще не бачила технологію 3D-друкування, яка «здатна конкурувати в масовому виробництві». 

Проте, додає Евелін, децентралізовані виробничі потужності можуть бути дуже корисними у війні, адже Росія цілеспрямовано обстрілює компанії-виробників безпілотників. Малі, розкидані по країні станції 3D-друкування можуть знизити шанси на те, що ключового постачальника дронів можна знищити одним ударом росіян.

«Ми точно сподіваємося на те, що зʼявиться краща технологія 3D-друкування, але не знаємо, чи це станеться достатньо скоро, щоб вплинути на хід війни», – каже Бучацька Forbes.

Firestorm /FIRESTORM LABS

Виробництво, автоматизація та роботизована збірка уможливлюють майбутнє, в якому мобільні заводи швидко вироблятимуть великі обсяги дронів Firestorm Фото FIRESTORM LABS

Державних контрактів в Україні у Firestorm поки що немає, але натомість є підтримка Пентагону. У листопаді 2023-го компанія підписала угоду з Міноборони США на $3,8 млн на розробку й виробництво модифікованого дрона Tempest. А Повітряні сили США дали Firestorm у вересні $1,3 млн, щоб вона створила xCell, яка б виробляла далекобійні БпЛА.

Крім того, стартап входить до списку підрядників Eglin Wide Agile Acquisition Contract, контрактного інструменту на $46 млрд, який спрощує для Пентагону процес закупівлі зброї. Поки що Firestorm не отримував замовлення цим шляхом.

Firestorm сподівається виробляти найрізноманітніші дрони для Пентагону і його союзників, розповів Forbes Меґі. Особливо компанію цікавлять безпілотники, які могли б працювати в зонах із поганим звʼязком. Міноборони США і колишній гендиректор Google Ерік Шмідт вклали чималі гроші у розвʼязання проблеми втрати звʼязку БпЛА, згідно з даними Forbes.

Третій співзасновник Firestorm, Чед Маккой, колишній голова Обʼєднаного командування спеціальних операцій Повітряних сил США, стверджує, що дрони їхньої компанії вже краще за розробки конкурентів обходять виявлення їх радарами. «Ми зможемо запустити сотні безпілотників туди, де зазвичай БпЛА не використовують», – додає Маккой.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні