Категорія
Новини
Дата

Кабмін затвердив склад наглядової ради «Укрпошти». У списку є ексзаступниця міністра юстиції, яку НАБУ підозрювало в корупції

Кабінет Міністрів затвердив на посади членів наглядової ради АТ «Укрпошта» сімох переможців відбору: п’ять незалежних членів та двох представників держави. Таке рішення було прийняте на засіданні 21 березня 2023 року, повідомила пресслужба Мінекономіки. Серед нових членів – колишня заступниця міністра юстиції Наталія Бернацька, яку НАБУ в 2020 році підозрювало в корупції, але справа так і не дійшла до суду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Незалежними членами наглядової ради стали Рінат Абдрасілов (Киргизстан, старший партнер Cambridge Management Consulting, Велика Британія), Якуб Карновскі (Польща, досвід роботи в наглядових радах «Укрпошти» та УЗ), Джон Керрол Ґері (Велика Британія, поштовий бізнес), Олена Малинська (Україна, стратегічний менеджмент і банківська справа), Ігор Мітюков (Україна, фінансовий менеджмент). 
  • Також до складу наглядової ради увійшли двоє представників держави: Наталія Бернацька (Україна, професорка господарського та трудового права, ексзаступниця міністра юстиції. У 2020 році НАБУ повідомило їй підозру за невиконання рішення Європейського суду з прав людини*) і Крістіна Прасолова (Україна, економістка).  
  • Новий склад наглядової ради «Укрпошти» буде мати більшість членів з України та відрізнятися кращою обізнаністю з реаліями української економіки, зазначила перший віце-премʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. 
  • При цьому, за її словами, іноземці у складі такого борду мають втілювати європейський досвід трансформацій аналогічних до «Укрпошти» організацій, а також запроваджувати новітні інструменти розвитку бізнесу у сфері цифровізації та банківської справи.

Контекст

Свої кандидатури на конкурс до наглядової ради «Укрпошти» подала 131 особа з усього світу. Первинний відбір і співбесіди були здійснені рекрутером, і лише тих, хто найбільше відповідав оголошеним параметрам пошуку запросили у короткий список. За допомогою міжнародних партнерів і професійного рекрутера «Бойден Україна» на фінальній стадії відбору Номінаційним комітетом було заслухано 18 осіб з короткого списку претендентів – на сім посад.

Номінаційний комітет особливо важливих для економіки підприємств складається із міністрів та заступників міністрів економіки, фінансів та інфраструктури, а також представників ЄБРР, Європейської комісії, МФК та бізнесомбудсмена в Україні.

«Укрпошта» завершила девʼять місяців 2022 року із чистими збитками у розмірі 702,7 млн грн порівняно з чистим прибутком в 131,5 млн грн за аналогічний період 2021 року. Чистий дохід поштового оператора за звітний період становив 7,4 млрд грн, скоротившись на 7,9%. Валовий прибуток упав учетверо – до 295,5 млн грн, а операційні збитки становили 798,8 млн грн проти 132,3 млн грн чистого прибутку за січень–вересень 2021 року.

*Що відомо про справу НАБУ проти Бернацької

У січні 2020 році НАБУ повідомило шістьом особам про підозру в заволодінні і легалізації понад 54 млн грн з держбюджету у справі ТОВ «Золотий Мандарин Ойл». Серед них була тодішній заступник міністра юстиції Наталія Бернацька. 

За даними слідства, у вересні 2013 року представник компанії «Золотий Мандарин Ойл», підконтрольної екснардепу «Народного фронту» Георгію Логвинському, за його безпосередньою вказівкою підготував і направив до ЄСПЛ заяву про стягнення з України 54,1 млн грн як невиплаченої заборгованості з боку ПАТ «Київенерго».

Слідство стверджувало, що в цей час у «Золотого Мандарина» вже було позитивне рішення українського суду, щодо реалізації якого компанія не зверталася до виконавчої служби. Про цей факт європейський суд не повідомили. Компанія також відступила право вимоги до «Київенерго» на користь іншої приватної компанії, також афілійованої з Логвинським.

Надалі, за версією слідства, екснардеп домовився з керівництвом Мінюсту, відтак за його сприяння урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію щодо дружнього врегулювання спору. На цій підставі в лютому 2016 року Мінюст перерахував борг. За версією слідства, таким чином державі було завдано збитків більш ніж на 54 млн грн.

4 лютого 2020 року Бернацькій призначили заставу в розмірі 7 млн грн. Її зобовʼязали здати закордонні паспорти і не спілкуватися з іншими підозрюваними, свідками в справі.

Адвокати колишньої високопосадовиці подали апеляційні скарги, але колегія суддів ВАКС вирішила залишити чинною попередню постанову слідчого судді.

Коментуючи статус справи, Бернацька повідомила Forbes, що після рішення Великої Палати ЄСПЛ про те, що НАБУ порушило міжнародне право і тисло на свідків з метою незаконного переслідування особи і відмову в знятті імунітету з головного «підозрюваного» по тій справі, вона більше не мала перспектив. Її навіть не передали до суду, зазначила Бернацька. Зараз в Європейському суді розглядається її індивідуальна скарга про порушення Конвенції.

«Після цього я вже була членом наглядової ради комерційного банку і репутаційних питань не виникало. В Украіні діє презумпція невинуватості, тому законодавство ставить питання лише наявності чи відсутності судимості», – зазначила Бернацька.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні