Категорія
Новини
Дата

Кабміну пропонують обмежити зарплати членам наглядових рад та керівникам держкомпаній – проєкт постанови

Кабінет міністрів може обмежити заробітні плати членам наглядових рад державних компаній під час війни. Проєкт постанови, яку розробило Мінекономіки, є у розпорядженні Forbes. Сьогодні документ був знятий з повістки дня і відправлений на доопрацювання, повідомили джерела в уряді.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мінекономіки пропонує до завершення військового стану встановити, що розмір зарплати членів наглядових рад, керівників, заступників керівників, голів та інших членів державних компаній не повинен перевищувати 15 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2022 року (6500 грн), тобто 97 500 грн. 
  • В умовах воєнного стану розмір базової місячної винагороди керівників держкомпаній встановлюється суб’єктом управління, наглядовою радою, керівником суб’єкта господарювання та держбанку відповідно до їхніх повноважень, виходячи з фінансово-господарського стану госпсуб’єкта, йдеться в тексті проєкту постанови.
  • Проєкт постанови уряд мав затвердити вже сьогодні, але документ був знятий з повістки і відправлений на доопрацювання, повідомило Forbes джерело в Кабміні. За словами співрозмовника, Мінфін переживає, що таке рішення не сподобається європейським партнерам, адже «таке обмеження протирічить реформі корпоративного управління».

Контекст

У березні 2020 року уряд обмежив рівень зарплати головам держкомпаній через пандемію коронавірусу. Тоді місячний розмір зарплати керівника державної компанії в контракті не повинен був перевищувати 1,25 млн грн.

15 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє уряду вимагати фізичної присутності членів наглядових рад державних компаній в Україні. Значна частина з них – іноземці, ключове завдання яких – попереджувати звичну для держпідприємств корупцію. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні