Категорія
Новини
Дата

Китай має намір викупити акції місцевих підрозділів Alibaba та Tencent – FT

Уряд Китаю планує отримати «золоті акції» у місцевих підрозділах онлайн-ритейлера Alibaba та телекомунікаційної компанії Tencent, пише Financial Times. Таким чином Пекін хоче офіційно закріпити за собою велику роль у нагляді за потужними технологічними групами.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У Китаї частки відомі як «спеціальні частки управління» і з 2015 року стали звичайним інструментом, який використовується державою для впливу на приватні новинні та контент-компанії.
  • Це було метою китайського інтернет-регулятора, коли минулого тижня він придбав частку в підрозділі Alibaba, за словами двох джерел. Згідно з китайськими діловими документами, 4 січня організація в рамках державного інвестиційного фонду, створеного Управлінням кіберпростору Китаю (CAC), придбала 1% акцій дочірньої компанії Alibaba, Guangzhou Lujiao Information Technology.
  • CAC таким чином хоче посилити контроль над контентом у підрозділі потокового відео Youku гіганта електронної комерції та веб-браузері UCWeb, кажуть джерела. У рамках угоди підрозділ також призначив нового члена правління Чжоу Мо. CAC має чиновника середньої ланки з таким самим імʼям.
  • Деталі плану уряду з придбання золотих акцій Tencent все ще обговорюються, але він включатиме частку в одній з основних операційних дочірніх компаній групи в Китаї, повідомили три джерела, поінформовані з цього питання. Інше джерело, близьке до Tencent, сказало, що група наполягала на тому, щоб державна організація з Шеньчженя придбала акції замість залучення пекінського державного інвестиційного фонду, який придбав частки в підрозділах Alibaba, ByteDance та Weibo. 

Контекст

Китайський уряд відреагував на застій в економіці, відмовившись від жорстких штрафів і санкцій, які були характерною рисою його кампанії з приборкання найбільших технологічних груп країни, але також відлякували іноземних інвесторів.

У той час, як жорстке переслідування пішло на спад, уряд все частіше скуповує невеликі частки в місцевих операціях великих технологічних компаній, як це нещодавно сталося з власником TikTok ByteDance. Це забезпечує Комуністичній партії механізм, що дає змогу брати активну участь у їхньому бізнесі, особливо в контенті, який вони транслюють мільйонам китайців. Ставки, які зазвичай включають 1% акцій ключових компаній інтернет-груп, аналогічні «золотим акціям», оскільки вони дають особливі права на певні ділові рішення. Китайські офіційні особи використовували різні державні групи для захоплення активів. Регулятор ЗМІ Китаю у 2016 році порадив державним групам, які володіють спеціальними пакетами управління, вимагати щонайменше 1% акцій, місце у раді директорів та право переглядати контент.

Нещодавно стало відомо, що Фондовий регулятор Китаю має намір заборонити місцевим компаніям у певних секторах розміщувати лістинг на основних фондових біржах країни, оскільки Пекін працює над напрямом фінансування у стратегічні галузі.

Регулятор повідомив деяким банкірам, що він надав кільком галузям, у тому числі мережам продуктів харчування та компаніям, які займаються тестуванням на COVID-19, статус «червоного світла», що забороняє їм фінансування акціонерним капіталом на основних майданчиках у Шанхаї та Шеньчжені.

Інвестиційний банкір із Шеньчженя, який регулярно взаємодіє з регулюючим органом, сказав, що Пекін хотів направити доходи від IPO у галузі, що становлять національний інтерес, такі як інформаційні технології та передове виробництво, незалежно від фінансових показників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні