Категорія
Новини
Дата

Kernel вийшов лише на 10% довоєнних показників експорту соняшникової олії

Найбільший український виробник та експортер соняшникової олії агрохолдинг Kernel через війну має проблеми з реалізацією готової продукції. Наразі компанія вийшла лише 10% від довоєнних експортних показників, сказав в інтерв’ю CNN CEO Kernel Євген Осипов.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Осипов розповів про стан агровиробництва України в умовах війни. За його словами, попри військові дії в країні аграрії розпочали посівну кампанію.
  • «Кернел» має складнощі з експортом готової продукції, наголосив Осипов. Це впливає на економіку країни. Україна – світовий лідер з експорту та виробництва соняшникової олії, але через війну воно може впасти на 40%, каже CEO Kernel. 
  • На сьогодні експортні показники Kernel сягнули лише 10% від довоєнних результатів при показниках понад 7,5 млн тонн продукту щорічно, наголосив Осипов.

Ключова цитата

«Ми, як і колеги з інших компаній, постійно опрацьовуємо альтернативні канали реалізації та доставки продукції. Війна може стати гуманітарною катастрофою для всього світу, але ми робимо все можливе, щоб гарантувати продовольчу безпеку», – сказав Євген Осипов.

Контекст

Раніше Kernel заявляв, що 1 березня зупинив свої олійноекстракційні заводи.

Інший великий експортер соняшникової олії агрохолдинг МХП у І кварталі скоротив продажі соняшникової олії МХП на 41%. Головна причина – закриття портів в Україні через війну.

Вторгнення РФ в Україну вже спричинило глобальний дефіцит соняшникової олії та призвело до рекордного зростання цін на інші рослинні олії. 

Україна та РФ до війни контролювали 77% глобального експорту олії. У 2021 році українські підприємства експортували 5,1 млн тонн соняшникової олії, що на 26% менше від результату 2020 року, свідчать дані ННЦ Інститут аграрної економіки.

У 2021/2022 маркетинговому році очікувався рекорд з виробництва та експорту олії, проте через блокаду російськими окупантами чорноморських портів експорт з України практично зупинився. Через це запаси насіння соняшника в Україні в березні зросли майже у сім разів – до 1,9 млн тонн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні