Жеваго оголосили підозру в підкупі голови Верховного Суду. Адвокати бізнесмена відреагували (доповнено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Жеваго оголосили підозру в підкупі голови Верховного Суду. Адвокати бізнесмена відреагували (доповнено)

Getty Images

У четвер, 3 серпня, НАБУ і САП повідомили власнику групи «Фінанси і кредит» Костянтину Жеваго про підозру у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного Суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі, повідомляє пресслужба НАБУ. Адвокати Жеваго заявляють, що вручення підозри відбулося з порушенням, а сам бізнесмен відкидає свою причетність до справи.

Ключові факти

  • Зазначається, що Костянтину Жеваго повідомили про підозру в межах міжнародної правової допомоги, оскільки він на момент скоєння злочину і до теперішнього часу перебуває у Франції.
  • За даними слідства, у 2002 році підозрюваний придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. Колишні акціонери у 2020-му звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним і повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог. 
  • У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. 
  • Слідчі стверджують, що аби не допустити втрату акцій, на початку березня Жеваго вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. Протягом березня–квітня він передав адвокату $2,7 млн ($1,8 млн – суддям Верховного Суду, решта – за посередницькі послуги).
  • Зазначається, що Верховний Суд у квітні ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу та отримання двома траншами $1,8 млн.
  • Доповнено. Жеваго неодноразово повідомляв про готовність сприяти розслідуванню, йдеться у коментарі, який отримав Forbes. Проте, більш ніж за два місяці правоохоронні органи не виявили жодного бажання отримати від Костянтина Жеваго хоча б якісь пояснення, заявляють адвокати.
  • «Вручення тексту повідомлення про підозру у французькому відділку поліції фактично відбулося з порушенням українського законодавства та норм КПК. Відповідно до норм КПК України повідомлення про підозру має бути вручене в день його складання. Саме ж вручене повідомлення про підозру є формальним і не містить посилань на жоден доказ причетності Костянтина Жеваго до справи», – повідомила Наталія Пушина, адвокатка Жеваго.
  • Вона заявила, що за два місяці детективи та прокурори не проінформували бізнесмена про факт складення повідомлення про підозру. Хоча слідству були відомі контактні дані як самого Жеваго, так і його адвокатів.
  • За словами Пушиної, детективи та прокурори мали дотримуватися порядку – вручити повідомлення про підозру особисто. «Костянтин Жеваго повідомив правоохоронців про місце свого проживання. Тому вони могли здійснити безпосереднє вручення документів. Проте, не дотрималися цього порядку, встановленого законодавством України», – додала Пушина.
  • Жеваго готовий продемонструвати свою непричетність до розслідуваних подій та вкотре наголошує на готовності співпрацювати зі слідством відповідно до КПК України, йдеться у коментарі.

Контекст

16 травня НАБУ й САП заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному Суді. Голову Верховного Суду затримали під час отримання неправомірної вигоди у розмірі близько $3 млн.

У НАБУ проінформували, що судді Верховного Суду отримали хабар за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго. 

Пресслужба бізнесмена заявила, що Жеваго не має жодного стосунку до ситуації з одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду України. «Інформація про те, що неправомірна вигода могла бути одержана від людей, які діяли в інтересах бізнесмена, повністю неправдива», – йшлося у заяві пресслужби. 

Згодом бізнесмен в інтервʼю Forbes назвав замовників у справі про отримання хабаря Князєвим. За його словами, до цього причетні попередні власники акцій Полтавського ГЗК, а також бізнесмен Ігор Коломойський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні