Категорія
Новини
Дата

Гінер, Бабаков, Коломойський: Жеваго назвав замовників у «справі Князєва»

Акціонер Ferrexpo Костянтин Жеваго назвав замовників у справі про одержання хабаря головою Верховного Суду України Всеволодом Князєвим. В інтервʼю Forbes Ukraine він заявив, що до цього причетні попередні власники акцій Полтавського ГЗК, а також український бізнесмен Ігор Коломойський.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Це російські власники, у яких ми придбали цей пакет акцій у 2002 році. Це Бабаков, Гінер, Воєводін. 100% до цього має відношення Коломойський, тому що він є їхнім партнером у «Дніпроспецсталі» та в інших активах в Україні», – повідомив Жеваго.
  • Він зазначив, що вказані бізнесмени були партнерами в Нікопольському заводі феросплавів разом із Віктором Пінчуком
  • «Ми розуміємо, що директори британських компаній, які намагалися відібрати цей пакет на 40% акцій (Полтавського ГЗК), є директорами багатьох кіпрських компаній і Коломойського, і Бабакова, і Воєводіна, і Гінера. Таких збігів просто так не буває», – заявив він.
  • Жеваго назвав «шахрайством» намагання російської групи VS Energy повернути контроль над Полтавським ГЗК.
  • «Вони отримали справедливу ціну за продані у 2002 році акції. Угодою були задоволені обидві сторони. Вже після того, як ми з ними розрахувалися, в три ГЗК Ferrexpo було вкладено $3,2 млрд. У Полтавський ГЗК найбільшу частину – десь $1,8 млрд. Я розумію, що є величезна спокуса отримати 40% від $1,8 млрд – це $800 млн», – сказав він.

Контекст

12 вересня 2022 року Північний апеляційний господарський суд визнав недійсною купівлю у 2002-му гірничорудною компанією Ferrexpo Костянтина Жеваго 40,19% акцій Полтавського ГЗК і передав їх чотирьом компаніям, які належать колишнім акціонерам ПГЗК. 

19 квітня 2023-го Велика палата Верховного Суду України частково задовольнила касаційну скаргу компанії Ferrexpo AG щодо рішення суду попередньої інстанції.

У травні НАБУ й САП заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному Суді. За даними джерел УП та ZN.UA, голову Верховного Суду Всеволода Князєва затримали під час отримання хабаря на $3 млн в інтересах Жеваго.

У пресслужбі Жеваго заявляють про «безпідставний звʼязок і явну підтасовку» щодо паралелей у цій справі з рішенням Великої палати Верховного Суду від 19 квітня 2023 року про визнання законності придбання компанією Ferrexpo в 2002 році пакету акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Пресслужба бізнесмена повідомила, що інформація про те, що «неправомірна вигода могла бути одержана від людей, які діяли в інтересах бізнесмена, повністю неправдива».

16 травня директор НАБУ Семен Кривонос повідомив, що судді Верховного Суду отримали хабар за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго. Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні