Категорія
Новини
Дата

Китай знижує кредитні ставки, щоб пожвавити економіку

Китай знизив свою базову кредитну ставку і ще більше знизив базову ставку за іпотечними кредитами у понеділок. Таким чином Пекін нарощує зусилля щодо пожвавлення економіки, на яку впливає криза нерухомості та повернення COVID-19, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Народний банк Китаю (НБК) знизив базову відсоткову ставку за річним кредитом (LPR) на 5 б.п. до 3,65%, а пʼятирічну LPR було знижено на 15 б.п. до 4,30%.
  • Річний LPR востаннє знижували у січні, а пʼятирічний показник, який востаннє було знижено у травні, серйозно впливає на ціни іпотечних кредитів.
  • «Загалом з усіх останніх заяв НБК склалося враження, що політика помʼякшується, але не різко. Ми очікуємо ще два зниження директивних ставок НБК на 10 б.п. до кінця року і продовжуємо прогнозувати зниження коефіцієнта обовʼязкових резервів (RRR) у наступному кварталі», – повідомила економіст Capital Economics Шеана Юе. 
  • В опитуванні Reuters, проведеному минулого тижня, 25 із 30 респондентів передбачили зниження річних LPR на 10 б.п. Учасники опитування також прогнозують скорочення пʼятирічної ставки більш ніж на 10 б.п.
  • Зниження базової ставки за іпотечними кредитами свідчить про зусилля влади стабілізувати сектор нерухомості після низки дефолтів серед забудовників та спаду продажів житла.

Контекст

Зниження LPR відбулися після того, як минулого тижня Народний банк Китаю здивував ринки, знизивши ставку середньострокового кредитування (MLF) як ще один інструмент короткострокової ліквідності, оскільки низка недавніх даних показала, що економіка втрачає імпульс на тлі уповільнення глобального зростання та зростання вартості запозичень.

Побоювання з приводу зростання розбіжності в політиці з іншими великими економіками призвели до того, що китайський юань впав майже до дворічного мінімуму, він торгувався на рівні 6,8258 за $1.

Економіка Китаю, друга за величиною у світі, ледве уникла скорочення в другому кварталі.

Суворі обмеження Пекіна на тлі повернення коронавірусу, як і раніше, гальмують споживання, і за останні тижні кількість випадків захворювання знову збільшилася. Окрім цього, уповільнення глобального зростання та постійні проблеми з ланцюжками поставок підривають шанси на пожвавлення економіки.

Низка даних, опублікованих минулого тижня, показала несподіване уповільнення економіки в липні і спонукала деякі глобальні інвестиційні банки, у тому числі Goldman Sachs і Nomura, переглянути свої прогнози зростання ВВП Китаю на весь рік у бік зниження.

Goldman Sachs знизив прогноз зростання ВВП Китаю на 2022 рік до 3% з 3,3% очікуваних раніше, що набагато нижче за цільовий показник Пекіна, що становить близько 5,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні