Категорія
Новини
Дата

Китайські нафтопереробні заводи уповільнюють закупівлю російської нафти через наближення санкцій Заходу

Нафтопереробні заводи у Китаї уповільнюють закупівлю російської нафти на грудень і сплачують нижчі надбавки перед початком дії санкцій Європейського Союзу та невизначеністю навколо плану G7 щодо обмеження цін на нафту з РФ, пише Reuters із посиланням на трейдерів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Європейський Союз заборонить імпорт російської нафти та нафтопродуктів 5 грудня та 5 лютого відповідно. «Звичайно, є багато побоювань і багато плутанини щодо майбутнього обмеження цін, але люди думають, що грудневі вантажі мають бути безпечними (для покупки)», – сказав китайський трейдер.
  • За словами трейдерів, кінцевим споживачам у Китаї було продано від пʼяти до семи партій ESPO Blend із грудневим завантаженням, що становить невелику частку від у середньому приблизно 30 постачань, які Росія експортує щомісяця. «Зараз усе перебуває під пильною увагою. Важко деталізувати умови, погоджені для цієї невеликої кількості транзакцій», — каже китайський трейдер.
  • Покупці стежать за можливим впливом на механізм оплати, доступність судів і страхування відвантажень з огляду на план G7 із встановлення верхньої цінової межі для стримування нафтових доходів Москви.
  • За словами трейдерів, деякі незалежні нафтопереробні заводи закупили альтернативні постачання з Бразилії та Західної Африки, щоб підстрахуватися від перебоїв із російською нафтою у грудні, незважаючи на більш високі ціни, оскільки вони нарощують обсяги виробництва.
  • «Краще убезпечити деякі вантажі на випадок, якщо російські поставки не будуть стабільними», — вважає нафтотрейдер із провінції Шаньдун.
  • Тим часом державні нафтопереробні заводи скорочують закупівлі російської нафти марки Urals із прибуттям у грудні, щоб уникнути санкційних ризиків після накопичення запасів нафти в попередні два місяці, кажуть трейдери.

 Контекст

Європейський Союз заборонив імпорт більшої частини російської нафти 5 грудня, а нафтопродуктів – з 5 лютого. Блок також заборонить танкерам під прапором ЄС перевозити російські вантажі та заборонить надання морських послуг, включаючи страхування, стороннім судам, які беруть участь у торгівлі. Це може ускладнити перенаправлення потоків російської нафти з Європи.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Водночас Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

В останні місяці Індія та Китай збільшили закупівлю російської нафти з великими знижками, але жоден із них не підтримав обмеження. Згодом Індія заявила, що розгляне цей план, але вирішила продовжувати купувати паливо у РФ і розширювати торгівлю.

Російські морські перевезення сирої нафти раніше підскочили до пʼятимісячного максимуму, оскільки суднам, що залишають балтійські та арктичні порти, не вистачає часу, щоб дістатися ключових пунктів призначення до набуття чинності санкцій Європейського союзу.

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Поки незрозуміло, на якому рівні буде встановлена ​​ціна, але це буде фіксована цифра, а не дисконт щодо Brent, заявило джерело. Офіційні особи США зголосилися встановити обмеження на сиру нафту вище $60 за барель, що підвищить шанси на те, що Росія продасть хоча б частину свого експорту в рамках обмежень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні