Категорія
Новини
Дата

Китайський бойкот обійшовся H&M у $74 млн. Причина – бавовна із Сіньцзяню

Шведський ритейлер H&M зіткнувся з падінням продажів в Китаї. У березні китайці почали бойкотувати компанію через відмову компаній використовувати бавовну, вироблену уйгурами, пише Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Продажі H&M в Китаї у другому кварталі 2021 року знизилися з $263 млн до $189 млн. Це означає скорочення на 28% в шведських кронах і на 23% в місцевій валюті в порівнянні з тим же періодом минулого року.
  • До бойкоту Китай був третім за величиною ринком H&M після США і Німеччини. На нього припадало 6% доходу, і серед найбільших ринків він єдиний демонстрував зростання.
  • Тепер же Китай став єдиним великим ринком H&M, де квартальні продажі впали в порівнянні з 2020 роком. Він став шостим за величиною ринком.
  • В цілому за другий фінансовий квартал, що закінчився 31 травня, глобальні продажі H&M зросли на 75%, до понад $5,4 млрд. За той же період онлайн-продажу показали зростання на 40%, а валовий прибуток збільшився на 89%.

Контекст

H&M у вересні 2020 року заявила, що не працює з фабриками з виробництва одягу, розташованими в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі. Причиною стали повідомлення ЗМІ та правозахисників про примусову працю та дискримінацію уйгурів. Китай звинувачується в утриманні уйгурської меншини, що складається в основному з мусульман, у таборах, в яких застосовують катування, примусову працю та сексуальне насилля. Західні країни спираються на інформацію з документів і супутникових знімків.

Ця заява спровокувала бойкот H&M у березні 2021 року, а товари ритейлера були вилучені з усіх основних китайських платформ електронної комерції, включаючи JD.com, Pinduoduo і Taobao. Також з H&M розірвали контракти деякі знаменитості, а орендодавці закривали торгові точки мережі. На даний момент закритими залишаються 10 магазинів H&M в КНР.

Китайці також бойкотували й інші бренди, які випускали аналогічні H&M заяви. Зокрема, Nike, New Balance, Adidas і британський люксовий бренд Burberry. З початком бойкоту бізнес повівся по-різному. Деякі, наприклад Inditex (власник Zara), видалили або змінили заяви щодо Сіньцзяню. Інші, серед яких VF Corp (виробник North Face, Vans і Timberland), підтвердили свою позицію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні