Категорія
Новини
Дата

Країни G7 розглянуть обмеження цін на російську нафту

Міністри фінансів «Великої сімки» (G7) проведуть переговори щодо дозволу на глобальні закупівлі російської нафти за фіксованою ціною. У США сподіваються, що це послабить тиск на енергетичний ринок та скоротить загальні прибутки Росії від сирої нафти, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами офіційних осіб США, міністр фінансів Джанет Єллен та її колеги обговорять ці заходи на засіданні в пʼятницю. План дозволить покупцям російської нафти за обмеженою ціною продовжувати отримувати важливі послуги, такі як фінансування та страхування танкерів.
  • Європейський Союз, Велика Британія та Швейцарія планують заборонити своїм компаніям надавати ці послуги для постачання російської нафти з грудня.
  • «Ми вважаємо, що це найефективніший спосіб сильно вдарити по доходах Путіна, і це призведе не тільки до падіння доходів Путіна від нафти, але й до зниження світових цін на енергоносії», – заявила прессекретар Білого дому Карін Жан-Пʼєр.
  • У Білому домі додають, що рішення буде ухвалено в партнерстві з союзниками, країнами «Великої сімки», і це завдасть серйозного фінансового удару по Росії.
  • Наразі немає інформації, якою буде гранична ціна і які країни приєднаються до обмежень.
  • «Ми вважаємо, що це не тільки ідея, яку варто вивчити, але й ідея, яку варто реалізувати, і ми з нетерпінням чекаємо, що скажуть міністри фінансів наприкінці тижня», – заявив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.
  • У середу Велика Британія заявила, що підтримує цей план, а канцлер казначейства Надхім Захаві заявив, що він є «найефективнішим, якщо його підтримає максимально широка коаліція». 

Контекст

США та їхні союзники намагаються вирішити, як найкраще запровадити санкції проти Росії, після того як її вторгнення в Україну потрясло світові енергетичні ринки та призвело до різкого зростання цін на нафту. «Велика сімка», до якої також входять Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Японія та Канада, раніше цього року зобовʼязалася обмежити залежність від російських енергоносіїв, у тому числі шляхом поетапного припинення або заборони імпорту російської нафти.

Офіційні особи США стверджують, що дозвіл глобальних закупівель на рівні цінової межі або нижче призведе до того, що інші покупці прагнутимуть такої ж знижки, що зрештою зменшить дефіцит на ринку, знизить глобальні базові ціни і змусить Росію робити додаткові знижки на свій експорт, а це врешті-решт зменшить загальний дохід Росії.

Раніше у червні цього року лідери «Великої сімки» пообіцяли лише вивчити план обмеження цін, але за межами Великої Британії особливої ​​підтримки не надали.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні