Категорія
Новини
Дата

Кредитори запропонували Мінфіну попередню модель реструктуризації зовнішнього боргу – Фіала

Власники єврооблігацій України, виплати за якими призупинені до середини 2024 року, кілька місяців тому запропонували попередній варіант можливої реструктуризації українського боргу. Це була неофіційна модель. Основна стадія переговорів почнеться після того, як Україна отримає від МВФ аналіз боргової стійкості. Про це в ефірі YouTube-проєкту «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» від Forbes розповів СЕО інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У попередній пропозиції держателів євробондів йшлося про списання 25% боргу (haircut), але з умовою, що вони отримають натомість папери, які можна використовувати при купівлі нового боргу України.
  • «Бондхолдери розуміють, що їм треба запропонувати уряду таку реструктуризацію, яка стимулювала б їх купувати нові єрооблігації, щоб Україна могла повернутися на світові ринки капіталу і залучати гроші в майбутньому», – сказав Фіала.
  • Більша чіткість щодо фінального варіанта реструктуризації зʼявиться у першій половині 2024 року, припускає Фіала. «До кінця року МВФ проведе аналіз боргової стійкості (Debt Sustainability Analysis) України на найближчі 10 років, – додав він. – За двома показниками – співвідношення боргу до ВВП та скільки бюджету коштуватиме обслуговування цього боргу у наступні 10 років – він не має перевищувати 9% від ВВП». 
  • На основі цього аналізу МВФ Мінфін України разом із радником з питання євробондів Rothschild спілкуватимуться з тримачами цих паперів щодо реструктуризації, зазначив Фіала.
  • Він не виключив і альтернативного варіанта, за якого сторони продовжать відтермінування обслуговування боргу України, про яке вони домовилися в середині 2022-го.

Контекст

У серпні 2022 року Мінфін погодив з інвесторами пропозицію відкласти платежі за всіма суверенними та гарантованими державою єврооблігаціями на загальну суму близько $21,1 млрд.

Тоді ж тримачі єврооблігацій держкомпаній «Укравтодор» та «Укренерго» погодили відтермінування виплат. Компанії не зобов’язані виплачувати борг в іноземній валюті до 2024-го. Наприкінці грудня 2022-го «Укрзалізниця» також уклала угоду про відстрочку виплат на два роки за єврооблігаціями на суму $895 млн за підтримки уряду та Мінфіну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні