Категорія
Новини
Дата

«Критичне питання». МВФ розраховує, що Верховна Рада відновить податкові перевірки у найближчі тижні

Міжнародний валютний фонд очікує нового голосування у Верховній Раді щодо відновлення податкових перевірок. Про це на пресконференції у Києві заявив очільник місії МВФ в Україні Гевін Грей. У червні парламент вже підтримав повернення перевірок, але в обмеженому форматі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Пункт про відновлення податкових перевірок є одним із маяків програми розширеного фінансування. У червні Верховна Рада ухвалила рішення зберегти мораторій на податкові перевірки для більшої частини бізнесу. Виняток – виробники підакцизної продукції, гральний бізнес і компанії, що надають фінансові та платіжні послуги, їх почнуть перевіряти вже з 1 жовтня.
  • «Метою є створення системи податкових перевірок, спрямованої на бізнеси, які мають найбільший ризик, і яка не накладає непропорційне навантаження на бізнеси, які не становлять ризику, – зазначив Грей. – Але відновлення перевірок – це критичне питання».
  • За його словами, представники місії МВФ будуть обговорювати це питання з українськими колегами у найближчі два тижні. «Ми очікуємо окремого голосування з цього питання у Верховній Раді», – сказав Грей.
  • МВФ виходить з того, що Україна поступово має ставати більш самодостатньою, враховуючи, що міжнародна допомога буде поступово зменшуватися, уточнив Грей.

Контекст

Рішення зберегти мораторій на податкові перевірки для більшої частини бізнесу, ухвалене Верховною Радою у червні 2023-го, викликало серйозні розбіжності між Україною та МВФ. Скасування мораторію було одним із зобовʼязань українського уряду в межах чотирирічної програми розширеного фінансування (EFF) на $15,6 млрд, під яку «підвʼязана» допомога інших донорів на $115 млрд.

Попри попередню домовленість із фондом, відповідний закон був змінений в останній момент за ініціативи Офісу президента. Приводом стала зустріч Володимира Зеленського з бізнесом, на якій президент пообіцяв підприємцям подумати над створенням єдиного органу, що перевірятиме бізнес, та знайти певний компроміс у питанні відновлення перевірок.

Відтак мораторій на проведення перевірок фактично зберігся на час дії воєнного стану. Виняток – виробники підакцизної продукції, гральний бізнес і компанії, що надають фінансові та платіжні послуги, їх почнуть перевіряти вже з 1 жовтня.

Позиція МВФ, озвучена на переговорах про другий перегляд програми, що почалися 25 вересня у Варшаві – фонд не вважає, що Україна виконала цю обіцянку, кажуть три співрозмовники Forbes у ВР та серед учасників консультацій з МВФ.

«Це порушення вимог МВФ та наших домовленостей з ними», – запевняє заступник голови фінансового комітету ВР Ярослав Железняк.

Як уряд, Офіс президента і нардепи виходитимуть із ситуації, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні