Категорія
Новини
Дата

«Маніфест 42» закликав Зеленського вирішити проблему корупції з морським експортом

2 хв читання

Громадський рух «Маніфест 42» закликав президента Володимира Зеленського втрутитись у ситуацію із корупційним тиском на відправників морських вантажів у портах Одещини, йдеться у заяві. Рух звинувачує працівників БЕБ у накладенні арештів на майно відправників і блокуванні відправлення кораблів «за надуманими приводами».

Експорт є одним з головних чинників економічного відновлення. За рік роботи тимчасового коридору 2379 суден експортували українські вантажі до 46 країн світу, загальний вантажообіг становив 64,4 млн т.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із заявою «Маніфесту 42», затримка та арешт вантажів відбувається одразу після завантаження зернових на судно. 
  • «Для уникнення пені за простій суден вони змушені контактувати з тиловими силовиками на предмет сплати корупційної данини», – сказано у повідомленні.
  • У «Маніфесту 42» є звернення про затримку працівниками правоохоронних органів двох суден за підозрою у несплаті податків на етапі продажу та транспортування зернових. Водночас ні податкові, ні митні органи претензій до підприємців у цих справах не мають. 
  • Зазначається, що компанія «Шулявська-Капітал» нібито через відмову сплачувати хабарі несе щоденні збитки і змушена звільняти з арешту свій вантаж зернових через суд.
  • Громадський рух вважає, що блокування роботи зернового коридору відбувається з корупційною метою і порушує 42 статтю Конституції України, яка гарантує право на підприємницьку діяльність. 
  • «Ми закликаємо президента України як гаранта Конституції негайно розібратись у суті проблеми та сприяти її системному вирішенню», – йдеться у заяві.

Контекст

23 січня за підсумками засідання РНБО президент Володимир Зеленський анонсував мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва та зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес». 

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023-му є найнижчою за останні пʼять років. У квітні цього року під час зустрічі з бізнесом та Радою бізнес-омбудсмена вже ексзаступник генпрокурора Дмитро Вербицький заявив, що після проведення аудиту близько 19% справ проти бізнесу були закриті. Своєю чергою «Маніфест 42» закликав Офіс генпрокурора оприлюднити номери «закритих справ» проти бізнесу.

Наприкінці липня, через пів року розробки, у відкритому доступі з’явився дашборд з даними про кримінальні справи проти бізнесу. Створення такого дашборду – одна з пʼятнадцяти задач, яку для себе визначила Рада з питань підтримки підприємництва, куди входить засновник mono Олег Гороховський, президент SoftServe Тарас Кицмей, співзасновник «Нової пошти» Вячеслав Климов, засновник Ajax Systems Олександр Конотопський, голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, співвласник Biopharma Костянтин Єфименко, засновник Netpeak Group Артем Бородатюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд