Категорія
Новини
Дата

Майнерів у Казахстані залишили без електроенергії до кінця січня. Профільна асоціація не виключає «згортання бізнесу»

До кінця січня легальних видобувачів криптовалюти у Казахстані відключили від електроенергії, пише місцеве видання informburo.kz. Причиною названо проблеми з підтриманням балансу електроенергії та потужності в єдиній енергосистемі країни.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Казахстанська компанія з управління електричними мережами KEGOC 21 січня розіслала 196 організаціям по всій країні лист із попередженням про відключення від енергопостачання. Причиною в компанії назвали складну ситуацію із підтриманням балансу електроенергії та потужності в ЄЕС країни.
  • Видобувачів криптовалюти відключать від електроенергії в період з 24 по 31 січня 2022 року, включно.
  • Проблеми з електроенергією пов'язані швидше не з майнерами, а з інфраструктурою, вважає Асоціація блокчейну та індустрії дата-центрів у Казахстані.
  • «Майнінговий бізнес згортається, мабуть, тому що з такими перебоями електроенергії вже нічого не зробиш. […] Система перебуває на межі, зношення станцій – більше 70%, вік станцій – близько 40 років у середньому по Казахстану», – заявляють в профільній асоціації.

Контекст

У Казахстані, Киргизстані та Узбекистані 25 січня сталися масштабні перебої з електрикою. Збій електропостачання фіксувався по всьому «енергокільцю» Центральної Азії.

На початку січня майнери в Казахстані також зіткнулися з проблемами через відключення інтернету через масові заворушення в країні.

Після того, як у Китаї заборонили майнінг, китайські майнери почали розглядати можливість переїзду до інших країн. Зокрема, в Казахстан – через «лояльність влади та дешеву електроенергію».

Казахстан посідає друге місце у світі за обсягом видобутку криптовалюти. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 19 листопада заявив про необхідність посилення контролю над криптоактивами. Крім того, з 2022 року майнери сплачують компенсаційний тариф на електроенергію – 1 тенге ($0,0023) за кВт. Піти на ці заходи довелося, зокрема, через дефіцит енергії – попит на неї зріс у 2021 році на 8%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні