Категорія
Новини
Дата

Мережа АЗС AMIC Energy планує оскаржити арешт майна

Компанія AMIC Energy вважає незаконним і безпідставним арешт її майна та планує його оскаржити в міжнародних судах. Про це йдеться в заяві компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У компанії зазначають, що Бюро економічної безпеки безпідставно звинуватило її в ухиленні від сплати податків упродовж 2015–2022 років, а також у звʼязках із Росією.
  • «Ми вважаємо обидва звинувачення безпідставними та необґрунтованими, а в діях БЕБ вбачаємо ознаки умисного протизаконного тиску на іноземного інвестора. Ми категорично відхиляємо свавільні звинувачення БЕБ і будемо оскаржувати незаконне рішення про арешт в апеляційній інстанції», – йдеться в заяві.
  • У компанії додали, що, згідно з даними Державної податкової служби України, AMIC Energy входить до п’ятірки найбільших платників податків на 1 літр проданого пального. 
  • «Не менш надуманою та безпідставною є аргументація БЕБ щодо нібито російських бенефіціарів «АМІК Україна»: у матеріалах слідства, з якими вдалося ознайомитися нашим юристам, звинувачення у наявності звʼязків з громадянами країни агресора обґрунтовуються шокуючим «беззаперечним доказом» – роздруківкою замовної статті п’ятирічної давності, опублікованої в 2017 році», – проголошено в позиції компанії.
  • Бенефіціарними власниками, за інформацією AMIC ENERGY, є громадяни Австрії Гюнтер Майер, Йоханнес Клезль-Норберг, Андреас Зернетц та громадянин Великої Британії Гіллен Філіп Ендрю.
  • «Водночас якщо нам, як австрійському інвестору, і нашій репутації буде завдано шкоди, ми будемо захищати свої права як на національному, так і міждержавному рівні, включно, в разі потреби, з подачею позовів у міжнародний інвестиційний арбітраж та в ЄСПЛ», – сказав керівний директор AMIC Energy Гюнтер Майер. 

Контекст

У 2020 році AMIC Energy задекларувала збиток 1,7 млрд грн за виторгу 7,4 млрд грн.

Останні роки AMIC нарощувала обсяги. У 2020 році вона продала бензину на 16% більше, ніж торік. Щоправда, це вдвічі менше, ніж її попередник – мережа «Лукойл» – у 2013 році.

У 2021 році AMIC Energy входила до пʼятірки найбільших продавців пального на АЗС. Частка оператора в продажах бензинів становила 4,8%, дизельного пального – 9,2%, скрапленого газу – 2,2%. Топменеджер однієї з мереж-конкурентів оцінив частку AMIC Energy на паливному ринку в 4%. 

На липень 2022 року, згідно з даними реєстру фіскальної служби, у власності компанії було 227 АЗС та чотири нафтобази.

Суд заарештував АЗС та акції AMIC Energy – пʼятої компанії за обсягами продажу пального в Україні. Причина – ухилення від сплати податків та виведення прибутків до Росії.

18 серпня пресслужба Бюро економічної безпеки (БЕБ) повідомила про арешт 308 об’єктів нерухомості та корпоративних прав на 50 млн грн однієї з найбільших мереж АЗС в Україні. У релізі БЕБ згадує про бенефіціарів та топменеджерів двох компаній на паливному ринку, які пов’язані між собою. Фактичними власниками цих компаній є громадяни РФ, говорять у Бюро.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні