Категорія
Новини
Дата

Meta відмовляється платити за контент видавцям у Австралії та згортає там новинний сервіс

Meta Platforms вирішила припинити платити австралійським видавцям новин за контент, який зʼявляється на Facebook, пише Reuters. Таким чином компанія розпочала нову суперечку з тамтешньою владою, яка минулий раз закінчилась ухваленням закону, який змушує інтернет-гігантів укладати ліцензійні угоди.

Ключові факти

  • Видавці новин та уряду Австралії стверджують, що Facebook і Google несправедливо отримують вигоду з точки зору доходів від реклами, коли на їхніх платформах зʼявляються посилання на статті новин. 
  • Meta припинить роботу вкладки на Facebook, яка просуває новини в Австралії та США, йдеться у заяві компанії. Минулого року компанія закрила вкладку новин у Великій Британії, Франції та Німеччині.
  • В результаті «ми не укладатимемо нові комерційні угоди щодо традиційного контенту новин у цих країнах і не пропонуватимемо нові продукти Facebook спеціально для видавців новин», йдеться в заяві.
  • Це рішення налаштовує Meta проти уряду Австралії та його закону 2021 року. «Ідея про те, що одна компанія може отримати прибуток від інвестицій інших, не тільки інвестицій у капітал, а й інвестицій у людей, інвестицій у журналістику, є несправедливою, – заявив премʼєр-міністр Ентоні Альбанезе. – Це не австралійський шлях».
  • Уряд вирішив звернулися до Міністерства фінансів та Австралійської комісії з питань конкуренції та захисту прав споживачів (ACCC) щодо своїх подальших кроків. Род Сімс, колишній голова ACCC, який займався розробкою закону, назвав рішення Meta «егоїстичним».
  • Найбільші засоби масової інформації Австралії розкритикували рішення Meta, назвавши його «атакою на галузь».

Контекст

Розробку законопроєкту, який зобовʼязує платити за новини, Австралія завершила на початку грудня 2020 року. Однак він викликав супротив у техгігантів. Зокрема, Facebook 18 лютого 2021 року заборонила публікувати новини на своїх сервісах в Австралії. Місцеві користувачі не могли переглядати чи ділитися новинами, розміщеними в стрічці цієї соцмережі, тоді як міжнародні користувачі не мали доступу до австралійських новин. Окрім того, під блокування потрапили урядові сторінки охорони здоровʼя та надзвичайних ситуацій у Facebook.

Згодом уряд Австралії погодився внести зміни до законопроєкту. Тому Facebook відновила можливості публікувати або переглядати новини на своїх сервісах у країні.

Більшість угод Meta з австралійськими ЗМІ розраховані на три роки і закінчуються у 2024 році. Однак Meta не зобовʼязана платити видавцям новин, якщо вона блокує користувачам можливість розповсюдити статті новин, як це було на короткий час у 2021 році. Те саме вона зробила в Канаді з 2023 року, коли країна прийняла аналогічні закони

Хоча вартість угод не розголошується, австралійські ЗМІ повідомляють, що угоди Facebook приносять галузі 70 млн австралійських доларів ($45 млн) на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні