Категорія
Новини
Дата

«Метінвест» розраховує відновити роботу маріупольських комбінатів за три–п’ять років після звільнення

Відновлення маріупольських меткомбінатів групи «Метінвест» – «Азовсталі» та ММК імені Ілліча – може зайняти від трьох до пʼяти років після звільнення Маріуполя. Група планує відмовитися від «брудних» технологій виробництва, сказав гендиректор «Метінвесту» Юрій Риженков в інтерв’ю для проєкту FAQ talks. 

Ключові факти

  • Юрій Риженков зазначив, що є технології та розуміння, як швидко можна відновити виробництво на меткомбінатах, але наголосив, що «Метінвест» відмовлятиметься від старих технологій.
  • «Сьогодні весь світ рухається до «зеленої» металургії, до електрометалургії, і відновлення наших комбінатів у Маріуполі відбуватиметься в цьому руслі», – заявив він.
  • За словами Риженкова, відновлення виробництва за новими «зеленими» технологіями потребуватиме більше часу, адже треба буде будувати майже з нуля. «Це займає від трьох до пʼяти років», – додав він.

Контекст

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головних підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалося до 40% залізорудної сировини з гірничозбагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть її продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. 

У 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції. «Метінвест» оцінила сумарні збитки від війни в понад $3,5 млрд.

Група «Метінвест» доєдналася до урядової платформи щодо «зеленого» відновлення металургійного сектору України. Меморандум про партнерство з урядом підписаний на Конференції з питань відновлення України (URC 2023) в Лондоні 22 червня.

Експерти оцінюють вартість середньострокової стратегії «зеленого» переходу до 2035 року в близько $35 млрд. Такі інвестиції забезпечать виробництво до 15 млн т «зеленої» сталі на рік. «Зелена» сталь – ключовий елемент довготривалої стратегії групи», – заявив тоді Риженков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні