Категорія
Новини
Дата

ШІ-лабораторії Alphabet та Google відклали суперництво заради конкуренції з OpenAI

DeepMind та Google Brain, дві найбільші лабораторії з дослідження штучного інтелекту, що належать корпорації Alphabet, відклали суперництво заради конкуренції з OpenAI, пише The Information. Спеціалісти разом створюють конкурента GPT-4 – великої мовної моделі, на базі якої створено ChatGPT.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Новий проєкт має назву Gemini. Його завдання – перевершити попередню спробу, чат-бот Bard, який виявився не надто успішним, зазначає видання.
  • Додаткова причина об’єднання лабораторій – ресурси. Материнська корпорація вирішила, що технічних потужностей для двох великих мовних моделей забракне, тож залишиться лише один продукт.
  • У січні цього року з проєкту Bard звільнився ключовий ШІ-розробник. Він попереджав керівництво Alphabet про те, що Bard навчається на основі даних ChatGPT. Його не послухали, тож він пішов у січні та доєднався до команди OpenAI.

Контекст

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск, – презентувала свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. 

Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік – $1 млрд.

ChatGPT зараз вважають найпрофесійнішим чат-ботом, який може відповідати на запитання зрозумілою мовою. Він привернув більше уваги користувачів, аніж розробки Google Al LaMDA або Meta – BlenderBot. Хоча всі три мають спільну проблему – вони можуть давати неправдиву та упереджену відповідь.

Bard побудований на основі технології штучного інтелекту Google, відомої як LaMDA, або мовна модель для діалогових додатків, і був навчений текстовими даними, взятими з відкритої мережі. Він також ґрунтується на результатах пошуку Google, що є додатковим рівнем навчання, що означає, що він з меншою ймовірністю суперечитиме собі хибною інформацією.

8 лютого ринкова вартість Alphabet Inc. знизилася на $100 млрд після того, як її новий чат-бот Bard поділився недостовірною інформацією в рекламному ролику, а захід компанії не викликав фурору, що посилило побоювання, що материнська компанія Google програє конкурентові – Microsoft Corp., пише Reuters.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні