Категорія
Новини
Дата

Мільйон клієнтів і експансія за кордон. Forbes дізнався, як «Нова пошта» розвиватиме свою фінтех-компанію

Фінансова компанія «Нової пошти» NovaPay розширюється в Україні і планує експансію за кордон з новими продуктами. Розвитку вдома сприятиме розширена платіжна ліцензія для небанківських установ, а стартом виходу на іноземні ринки стало подання заяви на отримання ліцензії у країнах ЄС, пише Forbes у редакційному матеріалі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • NovaPay пропонуватиме українським клієнтам платіжні транзакції, посилки у кредит, відкриття рахунків, кредитні картки, бонуси, кешбеки, облігації та еквайринг (обробка платежів) для бізнесу.
  • Щоб зареєструватися клієнтом, треба скористатися сервісом «Дія.Підпис» та відеоверифікацією. Після цього можливе відкриття рахунку у відділенні і випуск картки (віртуальної або пластикової).
  • У вересні NovaPay планує запустити мобільний додаток, який об’єднає кешбеки і усі пропозиції компанії. 
  • Витрати на ІТ-команду, що розробляє додаток, складають €100 000 на місяць, каже СЕО.
  • В Україні NovaPay хоче отримати мільйон клієнтів до кінця 2023 року. Своєю перевагою NovaPay називає меншу зарегульованість, ніж у банках, велику мережа відділень «Нової пошти» і велику базу клієнтів.
  • У серпні 2022-го NovaPay відкрила офіс у Вільнюсі і подала заявку до литовського центробанку на отримання ліцензії Electronic money institution. Якщо все вдасться, NovaPay запрацює у Литві наприкінці цієї осені, каже СЕО компанії. 
  • NovaPay планує експансію у всі країни, де працюватиме «Нова пошта», каже Кривошапко. Пріоритет – Польща, Німеччина, Чехія, Словаччина, Болгарія, де наразі найбільше українців. Компанія планує допомогти 10 млн вимушених українських переселенців фінансово «зв’язатися» з родинами в Україні. 
  • На експансію компанія планує витратити €2 млн власних інвестицій.

Контекст:

У 2012 році ГК «Нова пошта» створила власну платіжну систему Forpost для обслуговування своїх клієнтів. У 2019-му компанію перейменували на NovaPay. Зараз це – міжнародна платіжна система, в рамках якої здійснюються перекази коштів. 

Протягом 2022 року NovaPay здійснила 270 млн транзакцій, пропустивши через систему переказів на 167 млрд грн, свідчать дані компанії. Вона провела 45% внутрішньодержавних переказів на $4,53 млрд або 270 млн транзакцій. З них 700 000 міжнародних операцій на €36 млн і $16 млн, що майже у сто разів більше, ніж у 2021-му, кажуть у компанії. Минулого року NovaPay зайняла на українському ринку частку у 45%, посівши третє місце серед важливих платіжних систем поряд з MasterCard, Visa, «Фінансовий світ» та Fondy. 

У березні цього року NovaPay оновила програму Safe Service, спрямовану на убезпечення продавців і покупців в рамках угоди. За два місяці від старту Сейф-сервіс зафіксував 1000 ініційованих клієнтами угод на понад 3 млн грн. NovaPay щодня процесує понад 2 млн транзакцій.

У квітні цього року NovaPay отримала розширену ліцензію НБУ. Компанія стала першою українською небанківською установою, що має право відкривати рахунки, випускати кредитні та платіжні картки, а також надавати послуги еквайрингу та грошових переказів бізнесу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні