Категорія
Новини
Дата

Мільйон клієнтів і експансія за кордон. Forbes дізнався, як «Нова пошта» розвиватиме свою фінтех-компанію

2 хв читання

Фінансова компанія «Нової пошти» NovaPay розширюється в Україні і планує експансію за кордон з новими продуктами. Розвитку вдома сприятиме розширена платіжна ліцензія для небанківських установ, а стартом виходу на іноземні ринки стало подання заяви на отримання ліцензії у країнах ЄС, пише Forbes у редакційному матеріалі.

Ключові факти:

  • NovaPay пропонуватиме українським клієнтам платіжні транзакції, посилки у кредит, відкриття рахунків, кредитні картки, бонуси, кешбеки, облігації та еквайринг (обробка платежів) для бізнесу.
  • Щоб зареєструватися клієнтом, треба скористатися сервісом «Дія.Підпис» та відеоверифікацією. Після цього можливе відкриття рахунку у відділенні і випуск картки (віртуальної або пластикової).
  • У вересні NovaPay планує запустити мобільний додаток, який об’єднає кешбеки і усі пропозиції компанії. 
  • Витрати на ІТ-команду, що розробляє додаток, складають €100 000 на місяць, каже СЕО.
  • В Україні NovaPay хоче отримати мільйон клієнтів до кінця 2023 року. Своєю перевагою NovaPay називає меншу зарегульованість, ніж у банках, велику мережа відділень «Нової пошти» і велику базу клієнтів.
  • У серпні 2022-го NovaPay відкрила офіс у Вільнюсі і подала заявку до литовського центробанку на отримання ліцензії Electronic money institution. Якщо все вдасться, NovaPay запрацює у Литві наприкінці цієї осені, каже СЕО компанії. 
  • NovaPay планує експансію у всі країни, де працюватиме «Нова пошта», каже Кривошапко. Пріоритет – Польща, Німеччина, Чехія, Словаччина, Болгарія, де наразі найбільше українців. Компанія планує допомогти 10 млн вимушених українських переселенців фінансово «зв’язатися» з родинами в Україні. 
  • На експансію компанія планує витратити €2 млн власних інвестицій.

Контекст:

У 2012 році ГК «Нова пошта» створила власну платіжну систему Forpost для обслуговування своїх клієнтів. У 2019-му компанію перейменували на NovaPay. Зараз це – міжнародна платіжна система, в рамках якої здійснюються перекази коштів. 

Протягом 2022 року NovaPay здійснила 270 млн транзакцій, пропустивши через систему переказів на 167 млрд грн, свідчать дані компанії. Вона провела 45% внутрішньодержавних переказів на $4,53 млрд або 270 млн транзакцій. З них 700 000 міжнародних операцій на €36 млн і $16 млн, що майже у сто разів більше, ніж у 2021-му, кажуть у компанії. Минулого року NovaPay зайняла на українському ринку частку у 45%, посівши третє місце серед важливих платіжних систем поряд з MasterCard, Visa, «Фінансовий світ» та Fondy. 

У березні цього року NovaPay оновила програму Safe Service, спрямовану на убезпечення продавців і покупців в рамках угоди. За два місяці від старту Сейф-сервіс зафіксував 1000 ініційованих клієнтами угод на понад 3 млн грн. NovaPay щодня процесує понад 2 млн транзакцій.

У квітні цього року NovaPay отримала розширену ліцензію НБУ. Компанія стала першою українською небанківською установою, що має право відкривати рахунки, випускати кредитні та платіжні картки, а також надавати послуги еквайрингу та грошових переказів бізнесу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні