Категорія
Новини
Дата

Міноборони сформувало нові наглядові ради «Мотор Січі», «Запоріжтрансформатора», «АвтоКрАЗа», «Укрнафти» і «Укртатнафти»

Міністерство оборони сформувало нові наглядові ради відчужених на час воєнного стану у власність держави компаній «Мотор Січ», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ», «Укрнафта» й «Укртатнафта» (в останніх двох випадках – спільно з НАК «Нафтогаз України»), повідомив на брифінгу очільник відомства Олексій Резніков, пише «Інтерфакс-Україна».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Загальні збори (акціонерів) відбулися. Затверджено наглядові ради, і вже згідно із законами, стандартами корпоративного управління ці наглядові ради призначатимуть поточний менеджмент, тобто виконавчих керівників тощо, щоб робота підприємств не припинилася», – сказав він.
  • Міністр додав, що також окреслюється завдання відновити роботу цих п’яти підприємств, діяльність яких наразі припинено.
  • За словами премєр-міністра Дениса Шмигаля, «ці п’ять підприємств мають забезпечувати повною мірою оборонні потреби нашої держави у воєнний час. Підприємства стратегічно важливі, постачають продукцію, яка критично необхідна для потреб нашої армії».
  • «Вони мають працювати 24/7 для потреб нашої держави», – наголосив очільник уряду. «Ті, хто працює, продовжать працювати, буде більше замовлень і гарантій від держави. Ті, які не працювали на сьогодні, їхню роботу буде відновлено, трудові колективи повертатимуться до роботи. Потенціал їхній використовуватиметься повністю», – наводить його слова агентство.

Контекст

Підприємства, які повʼязані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вʼячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, переходять у власність держави. Першою про це написала ЕП із посиланням на рішення НКЦПФР від 6 листопада. Пізніше на сайті Нацкомісії зʼявилася інформація про таке рішення, але без подробиць. За даними «Інтерфакс-Україна», підставою для націоналізації підприємств стали закон і наказ верховного головнокомандувача.

Нацкомісія прийняла рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ» та ПрАТ «Запоріжтрансформатор».

За словами секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данілова, вилучені активи набули статусу військового майна, їхнє управління передано Міністерству оборони. «Після завершення воєнного стану, згідно з нормами законів, ці активи можуть повернути власникам або (відбудеться) відповідне відшкодування їхньої вартості», – наводить слова Данілова «Інтерфакс-Україна».

Групі «Приват», акціонерами якої є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, в «Укрнафті» належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК «Нафтогаз України» до цього належали 50% + 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. 

За даними Forbes, 56% акцій «Укртатнафти» ділять порівну бізнесмен Олександр Ярославський і група «Приват». Інші належать НАК «Нафтогаз України». Ключовим активом «Укртатнафти» є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетні обстріли.

Донедавна власником «Мотор Січі» був Вʼячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства, операції з акціями «Мотор Січі» були заблоковані, а згодом арештовані. Богуслаєва арештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія «АвтоКрАЗ» входить у групу «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

«Запоріжтрансформатор» – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є Костянтин Григоришин.

Для запровадження санкцій та конфіскації майна олігархів потрібні докази їхньої причетності до колабораційної діяльності та відкриті кримінальні провадження, заявляв в інтервʼю Forbes очільник НАЗК Олександр Новіков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні