Категорія
Новини
Дата

Міжнародні інвестиції в Україну торік зросли понад удвічі – до $1,2 млрд. У що вкладаються іноземні компанії

Минулого року міжнародні інвестиції в Україну зросли на 40%, до $1,2 млрд, повідомила керівниця KSE Institute Наталія Шаповал під час першого Ukraine Business Compact (UBC) Workshop. У 2022 році такі інвестиції становили $0,5 млрд.

Ключові факти

  • Шаповал повідомила, що під час повномасштабного вторгнення в Україну інвестували 43 глобальні компанії, серед яких – Bayer ($65 млн), Carlsberg ($40 млн) та CEMARK, що входить до групи компаній CRH ($30 млн).
  • Ще 12 компаній анонсували інвестиції в Україну, зокрема Baykar, що виробляє безпілотники Bayraktar TB2. Турецька компанія у вересні 2023 року оголосила про те, що готова вкласти $100 млн у завод, сервісний центр та штаб-квартиру у Києві. 
  • Також минулого року CRH, що є провідним виробником будматеріалів у світі, підписала мандатний лист з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо спільного придбання активів італійської компанії Buzzi в Україні.
  • Зазначається, що іноземні компанії найбільше вкладаються у проєкти у сферах IT, оборони та агробізнесу.
  • Заступник міністра економіки Володимир Кузьо повідомив, що наразі в Україні розробляють механізми підтримки інвесторів та пом’якшення інвестиційних ризиків. 
  • Наразі Мінекономіки визначило п’ять ключових секторів з інвестиційними можливостями у $ 292 млрд: енергетика, транспорт та логістика, сільське господарство, зелена металургія та критичні матеріали. Пріоритетність цих галузей полягає в тому, що саме вони роблять значний внесок в економіку України, мають глобальний потенціал зростання, а також потребують заміщення зруйнованих потужностей.

Контекст

У 2024 році Міністерство економіки прогнозує зростання ВВП на 4,6%, а інвестицій на 29,6%, що сформує найбільший позитивний внесок серед компонентів у зростання ВВП, на другому місці буде приватне споживання, повідомила перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко.

На початку січня уряд змінив правила ввезення в Україну та цільового використання нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього для інвестпроєктів зі значними інвестиціями. Цього року на підтримку інвестпроєктів зі значними інвестиціями в бюджеті закладено 3 млрд грн. Кошти будуть надаватись інвесторам, які фокусуються на виробничих потужностях для виготовлення продукції з високою доданою вартістю. 

У лютому премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що український та іноземний бізнес, який готовий інвестувати понад €12 млн, отримає податкові пільги, регуляторні послаблення і підтримку на рівні реалізації проєкту. За словами очільника Кабміну, одне із ключових завдань в економічній сфері на цей рік – збільшення іноземних інвестицій в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні