Морські перевезення нафти з Росії зросли до найвищого рівня з квітня минулого року – Bloomberg  /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Морські перевезення нафти з Росії зросли до найвищого рівня з квітня минулого року – Bloomberg 

Shutterstock

Російський морський експорт сирої нафти виріс минулого тижня до найвищого рівня з квітня 2022 року, пише Bloomberg. Це може свідчити про те, що країна наразі подолала удар по потоках, які завдали санкції Заходу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сукупні обсяги російської нафти зросли на 876 000 барелів на добу, або на 30%, до 3,8 млн барелів за тиждень до 13 січня. Зокрема, постачання з Балтійського моря зросло на 626 000 барелів на добу порівняно з попереднім тижнем. 
  • Загальний морський потік на 13 січня зріс на 550 000 барелів на день порівняно з попереднім тижнем і становив 3,06 млн. Постачання в Азію різко зросло, а до Європи майже повністю припинилося.
  • Обсяг нафти на суднах, що прямують до Китаю, Індії та Туреччини (трьох країн, які виявилися єдиними великими покупцями переміщених російських поставок), а також обсяги на суднах, які ще мають вказати кінцевий пункт призначення, підскочив за чотири тижні до 13 січня у середньому до 2,84 млн барелів на день. Це на 504 000 барелів на день більше, ніж за період до 6 січня, і є найвищим показником з початку 2022 року.
  • Стрибок середнього значення за чотири тижні викликаний тим, що повʼязаний із погодою спад у середині грудня, коли тижневі потоки скоротилися більш ніж наполовину, не враховувався у розрахунках. А сплеск експорту морем був частково компенсований падінням трубопровідних потоків до Європи.

Контекст

З 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязаних із морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що граничну ціну на них не оголошено.

Російське постачання сирої нафти впало до найнижчого рівня за 2022-й протягом останніх чотирьох тижнів року, оскільки санкції Заходу обмежують експорт РФ у відповідь на її вторгнення в Україну.

Російська нафта дедалі більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином, західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків. Обмеження Заходу стосовно цін на російську нафту коштує Кремлю €160 млн ($172 млн) на день, каже фінський Центр досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

Також країни «Великої сімки» мають намір встановити дві межі цін на російські нафтопродукти, щоб врахувати ті, які продаються за вищими цінами, ніж нафта, а також ті, що торгуються зі знижкою. У рамках накладення санкцій на Росію за її вторгнення в Україну Європейський Союз заборонить імпорт продуктів переробки з Росії 5 лютого.

У пʼятницю, 13 січня, вартість флагманської російської нафти марки Urals у рублях досягла найнижчого рівня з листопада 2020 року, торгуючись приблизно на третину нижче, ніж передбачав уряд РФ у своєму бюджеті на 2023 рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні