«Можна і більше». Федоров прокоментував план виробництва 1 млн дронів /Наталля Кравчук
Категорія
Новини
Дата

«Можна і більше». Федоров прокоментував план виробництва 1 млн дронів

Наталля Кравчук

Віцепремʼєр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вважає, що Україна цьогоріч зможе виготовити 1 млн дронів, або навіть більше, про це він заявив в ефірі єдиного телемарафону, пише LIGA.net.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Раніше президент Володимир Зеленський оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що що цифра є «достатньо реалістичною». Очільник Мінцифри зазначив, що у 2024-му буде вироблено більше дронів, ніж до цього, але багато залежить від характеристик безпілотників.
  • На думку Федорова, Україна спроможна виробити запланований 1 млн дронів протягом року, а може й більше, якщо йдеться про FPV.
  • «Зараз, наприклад, потрібно щонайменше 20-30% робити FPV з тепловізорами, потрібно збільшувати рами, якщо ми говоримо тільки про FPV. FPV можна, дійсно, зробити й більше 1 млн», – сказав він.
  • Він додав, що наразі спроможностей компаній вистачає, щоб задовольнити таку цифру.
  • «Ринок розігнався набагато більше, ніж є грошей, щоб викуповувати всі БпЛА. І тому потрібно збільшувати фінансування, потрібно далі відкривати ринки, щоб ціни зменшувалися завдяки конкуренції», – сказав віцепремʼєр.
  • Він нагадав, що у 2022 році було сім компаній, які могли продавати державі безпілотники, а зараз їх вже понад 70.

Контекст

Уряд виділив 40 млрд грн 2023 року, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

За даними Мінстратегпрома, Україна виробляє на місяць десятки аналогів іранських «шахедів». У листопаді гендиректор УОП Герман Сметанін повідомив, що новий український дрон-камікадзе з дальністю ураження 1000 км, пішов у серійне виробництво.

Німецький виробник дронів Quantum Systems з квітня 2022 року постачає свої дрони Vector в Україну. З січня 2024-го компанія планує запустити тут виробництво запчастин, а ще через рік – повноцінне збирання дронів. Чому компанія розширює свою присутність, читайте в матеріалі Forbes.

Минулого місяця міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін підтвердив слова Зеленського, що Україна планує виготовити у 2024 році 1 млн дронів, уточнивши, що йдеться лише про FPV-дрони. За його словами, вже в грудні виробництво FPV-дронів перевищило 50 000. 

Окрім FPV дронів, за словами Камишіна, Україна спроможна виробити в 2024-му році більш ніж 10 000 ударних дронів середньої дальності та понад 1000 дронів із дальністю за 1000 км. Він наголосив, що всі виробничі можливості готові, й контрактація на 2024 рік розпочинається.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні