Категорія
Новини
Дата

МВФ оцінив дефіцит держфінансів України у 2023 році в $3–4 млрд на місяць

Дефіцит державних фінансів України у 2023 році попередньо оцінюється в $3–4 млрд на місяць, тож необхідно забезпечити стійкість економіки, заявила голова Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва на щорічних зборах МВФ та Світового банку у Вашингтоні, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • МВФ найближчим часом скличе міжнародний форум для розв’язання цієї проблеми. «Нам потрібно вивчити, як забезпечити стійкість економіки. За нашими попередніми оцінками, щомісяця необхідно від трьох до чотирьох мільярдів доларів», – сказала Георгієва.
  • Вона також зазначила, що Фонд має нову платформу для взаємодії, яка дозволяє проводити моніторинг спільно з радою директорів, що є шляхом до повноцінної програми для України, до якої закликав президент Володимир Зеленський. «Ми рухаємося з вами у напрямку сильної України», – наголосила Георгієва.
  • Голова МВФ уточнила, що команда Фонду спільно з українською командою одразу після щорічних зборів МВФ та СБ займеться визначенням макроекономічних рамок та бюджету України.
  • Георгієва нагадала, що міжнародні партнери України вже мобілізували $35 млрд, значну частину яких уже перераховано, і закликала до подальшої підтримки, особливо у вигляді ґрантів.

Контекст

Президент Зеленський у своєму виступі на зборах МВФ і Світового банку зазначив, що Україні потрібно $38 млрд для покриття дефіциту державного бюджету наступного року. Ще $17 млрд, які верифіковані Світовим банком, потрібні для відбудови критичної інфраструктури в межах RDNA. Також, за словами Зеленського, Україні потрібні цільові кредити обсягом $2 млрд на відбудову електроенергетичної інфраструктури після руйнувань і для розширення експорту у Європу.

У протидії дефіциту й гарантування стабільності критично важливою є нова програма співпраці з МВФ, наголосив Зеленський. Реалістичний обсяг – до $20 млрд.

Сьогодні в Україну надійшли $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування МВФ, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні