Категорія
Новини
Дата

На АЗС почав зникати автогаз. Блокування західного кордону призвело до збою постачань

Майже в усіх областях України спостерігаються перебої з постачанням автогазу на АЗС. Про це enkorr повідомляють спостерігачі та джерела у паливних компаніях. Причина – блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Найгірша ситуація з постачання газу – на АЗК мережі групи «Приват» (ANP, Avias тощо). Учасники ринку кажуть, що у вільному продажі газу в мережі немає. За даними enkorr, останній раз компанії вдалося завезти імпортний ресурс 9 листопада.
  • Проблеми також має мережа Prime – на більшості АЗК реалізація автогазу призупинена.
  • Нестабільна ситуація з газом також у «БРСМ-Нафта». За словами учасників ринку, це пов’язано з недостатньою кількість газовозів. 
  • Невистачає газу і на станціях UPG. Велика кількість газовозів компанії, яка є одним із найбільших імпортерів газу автомобільним транспортом, наразі заблокована на західному кордоні.
  • Точкові проблеми мають мережі «Авантаж 7» та Motto (західні області). Почав зникати газу на Socar в Одеській області. Джерело у представництві азербайджанської компанії повідомило, що загалом мережа забезпечена ресурсом, а перебої у реалізації мають нетривалий характер.
  • Також важка ситуація на багатьох одиночних АЗС та АГЗП у різних регіонах. 
  • Джерелами постачань для невеликих паливних операторів, що не мають власного імпорту, є аукціони внутрішніх виробників та пропозиції трейдерів-імпортерів. Разом з тим, вартість газу в цих джерелах становить 33-35 грн/л на умовах FCA, що не дозволяє утримати конкурентну ціну в роздрібі, зазначає enkorr.
  • У мережах ОККО та WOG зникнень газу не помічено. Також стабільна ситуація в більшості мереж середнього цінового діапазону країни. Наприклад, у BVS, «Автотранс», RLS та VST, запевнили, що на 100% забезпечені ресурсом.
  • Середня роздрібна вартість автогазу в Україні за тиждень з 20 по 24 листопада збільшилась на 0,70 грн, до 36,07 грн/л, свідчать дані моніторингу «Консалтингової групи «А-95».

Контекст

Основна причина дефіциту газу – блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. 

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

23 листопада блокування руху вантажівок почалось і перед пунктом пропуску «Медика», суміжному з українським ПП «Шегині». За даними Держприкодонслужби, польські перевізники також планують поширити блокування руху вантажівок на пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце».

Федерація роботодавців України разом з Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників закликали президента Володимира Зеленського втрутитись у ситуацію навколо блокади кордону та провести переговори із президентом Польщі Анджеєм Дудою. У ФРУ повідомили, що непрямі втрати економіки України від страйку польських перевізників «вимірюються мільярдами євро».

Після початку великої війни автотранспорт став основним у структурі імпорту автогазу в Україну. Наразі доля автомобільних поставок газу в загальному обсягу імпорту зменшується. Якщо в окремі місяці 2023 р. доля автомобільних постачань сягала 75%, то у листопаді – близько 45%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні