У Польщі розпочалося блокування руху вантажівок в напрямку пункту пропуску «Шегині» – Держприкордонслужба /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Польщі розпочалося блокування руху вантажівок в напрямку пункту пропуску «Шегині» – Держприкордонслужба

1 хв читання

Getty Images

На території Польщі на дорозі перед пунктом пропуску «Медика», суміжному з українським ПП «Шегині» розпочалось блокування руху вантажних транспортних засобів, повідомляє Державна прикордонна служба.

Ключові факти

  • У зв’язку з блокуванням можливе ускладнення руху як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд.
  • За даними Держприкордонслужби, блокування руху може тривати з 23 по 26 листопада. 
  • Наразі перешкоджання руху автобусам та легкового транспорту не передбачається.

Контекст

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин». Що означає перекриття трьох найбільших пунктів пропуску з Польщею для української економіки та чи можливо знайти компроміси з польськими мітингарями – читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Члени Міжнародного союзу автомобільного транспорту з Угорщини, Польщі, Словаччини, Чехії та Литви обіцяли надіслати спільного листа голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн із закликом переглянути угоду, яка передбачає лібералізацію дорожнього руху з Україною.

21 листопада перевізники зі Словаччини заблокували рух вантажівок в напрямку одного з пунктів пропуску на кордоні з Україною. Проте вранці 22 листопада рух було відновлено.

22 листопада представники польських перевізників вирішили продовжити блокаду пункту пропуску (ПП) «Ягодин – Дорогуськ» до 1 лютого 2024 року, написав один із лідерів польських перевізників Рафал Меклер.

Водночас Європейська Бізнес Асоціація (EBA) із посиланням на експрес-опитування серед 55 членських компаній проінформувала, що в середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску вартує одній компанії втрат у розмірі близько 1 млн грн

За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону, повідомив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні