Постачання трубопровідного газу «Газпрому» його небагатьом клієнтам, що залишилися в Європі, досягли 14,6 млрд кубометрів з січня по червень /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

На рівні з Китаєм. Європа залишається основним ринком для «Газпрому», експорт зріс на 26% у першому півріччі

2 хв читання

Постачання трубопровідного газу «Газпрому» його небагатьом клієнтам, що залишилися в Європі, досягли 14,6 млрд кубометрів з січня по червень Фото Getty Images

Європа, як і раніше, змагається з Китаєм за звання головного покупця трубопровідного газу ПАТ «Газпром», навіть через два роки після того, як вторгнення Росії в Україну призвело до скорочення постачання енергоносіїв на Захід, пише Bloomberg. Постачання небагатьом клієнтам у Європі зросли на 26% і досягли 14,6 млрд кубометрів з січня по червень, згідно з розрахунками агентства. Водночас «Газпром» поступово збільшує постачання до Китаю.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Навіть після багатьох раундів міжнародних санкцій Росія, як і раніше, постачає значні обсяги газу в окремі європейські країни – і цього року вони навіть збільшилися. 
  • Водночас Москва не уклала жодних нових угод щодо зростання своїх продажів до Китаю понад те, що вже заплановано.
  • Постачання трубопровідного газу «Газпрому» його небагатьом клієнтам, що залишилися в Європі, досягли 14,6 млрд кубометрів з січня по червень, згідно з розрахунками Bloomberg, заснованими на потоках через Україну та «Турецький потік». Це значно нижче за річні продажі в регіон у розмірі близько 130–175 млрд кубометрів, що спостерігалися до вторгнення. Проте, постачання трубопроводами до Європи все ж зросло більш ніж на 26% у першій половині року порівняно з попереднім роком, згідно з розрахунками агентства.
  • Обсяги можна порівняти з 15,2 млрд кубометрів, які російський газовий гігант поставив у Китай за першу половину цього року, згідно з розрахунками, заснованими на даних китайської митниці та оцінками цін російського міністерства економіки.
  • Розрахунки показують, що у 2024 році Європа та Китай по черзі ставали найбільшими покупцями російського трубопровідного газу.
На рівні з Китаєм. Європа залишається основним ринком для «Газпрому», експорт зріс на 26% у першому півріччі /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

Контекст

Після вторгнення більшість країн Європейського союзу шукали альтернативи після того, як Росія обмежила потоки у регіон у відповідь на підтримку Києва. Норвегія тепер постачає 30% газу блоку, але для деяких країн, включаючи Австрію, Угорщину та Словаччину, «Газпром» залишається критично важливим постачальником. 

Близько половини газу проходить через Україну, пʼятирічна транзитна угода «Газпрому» закінчується у грудні 2024 року. Київ неодноразово заявляв, що не продовжуватиме угоду, але європейські чиновники ведуть переговори про те, щоб газ продовжував надходити через країну.

Росія роками заявляла, що планує розширити продажі до Китаю, але в найближчому майбутньому ця азіатська країна не наблизиться до розміру європейського ринку «Газпрому» до вторгнення. Середні ціни на східний експорт набагато нижчі.

Постачання газу «Газпрому» до Китаю трубопроводом «Сила Сибіру» мають вийти на повну потужність у 38 млрд кубометрів на рік у 2025-му, а ще 10 млрд кубометрів на рік будуть доступні так званим далекосхідним маршрутом з 2027 року. Досі Кремль намагався, але не зміг підписати третій контракт із Китаєм на трубопровід через Монголію.

Збитки російського «Газпрому» за підсумками 2023-го сягнули 629 млрд руб. ($6,9 млрд), як порівняти з чистим прибутком в 1,2 трлн руб. ($12,5 млрд) роком раніше. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд