Категорія
Новини
Дата

Цього тижня у НБУ будуть хороші новини. Міжнародні резерви у серпні зросли приблизно на $5 млрд, до $42 млрд – розрахунки Forbes

1 хв читання

Міжнародні резерви України у серпні зросли на $5 млрд, до $42 млрд, свідчать розрахунки Forbes Ukraine. Національний банк України (НБУ) має опублікувати відповідні фактичні дані пізніше цього тижня.

Відновлення міжнародних резервів є важливим позитивним сигналом для валютного ринку, що свідчить про спроможність НБУ згладжувати надмірні коливання обмінного курсу.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Головним чинником зростання резервів у серпні було надходження $8,4 млрд зовнішньої фінансової допомоги від ЄС і США.
  • Сальдо інтервенцій НБУ із продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку у серпні скоротилося до $2,7 млрд.
  • Таким чином (з урахуванням помірних боргових виплат та інших чинників), міжнародні резерви НБУ у серпні зросли приблизно на $5 млрд.
  • Це означає, що міжнародні резерви відновилися до $42 млрд – рівня квітня 2024 року. До цього міжнародні резерви НБУ скорочувалися протягом пʼяти місяців поспіль.
  • Поточний обсяг міжнародних резервів значно перевищує пʼять місяців майбутнього імпорту товарів і послуг, що є високим показником.

Контекст

Упродовж 2023 року міжнародні резерви України збільшилися на 42%. Торік на рахунки уряду України в НБУ надійшло $42,7 млрд. Найбільша фінансова допомога надійшла від Європейського союзу – $19,7 млрд.

У липні до держбюджету України надійшов п’ятий транш обсягом $2,2 млрд (1,7 млрд СПЗ) від Міжнародного валютного фонду у рамках чотирирічної програми механізму розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF).

НБУ очікує, що цього року міжнародні партнери нададуть близько $38 млрд пільгових кредитів і грантів, наступного – не менше $31 млрд, а у 2026-му – $21 млрд. Про це йдеться в останньому інфляційному звіті регулятора. Фактичний обсяг зовнішнього фінансування за вісім місяців 2024 року становить $24,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд