Категорія
Новини
Дата

У серпні Україна отримала $8,4 млрд кредитів та грантів від ЄС та США. Грантова допомога рекордна за час війни 

1 хв читання

У серпні 2024 року до державного бюджету України надійшло близько $8,4 млрд зовнішнього фінансування від ЄС і США, йдеться на сайті Міністерства фінансів України. Грантова допомога становить $5,5 млрд – рекордний показник за час російського повномасштабного вторгнення. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі 

  • Кошти від ЄС – перший регулярний транш (той, який надається за виконання умов) у межах інструменту Ukraine Facility. Фінансування складається з кредиту – $2,9 млрд, гранту – $1,6 млрд. Гранти йдуть прямо до доходів бюджету (тобто зменшують фіскальний дефіцит) та не потребують повернення, отже не збільшують державний борг. 
  • Грант від США у $3,9 млрд Україна отримала через проєкт Світового банку PEACE in Ukraine. Кошти мають цільове призначення і спрямовуються на заробітну плату вчителям, співробітникам служб швидкого реагування (ДСНС), працівникам державних органів, першочергові соціальні видатки.
  • За вісім місяців 2024-го зовнішнє фінансування сягає $24,5 млрд, із яких $6,6 млрд – гранти (27%). За аналогічний період 2023 року Україна отримала $29,6 млрд допомоги, з яких $8,5 млрд – гранти (29%). 
  • Загальна допомога від початку повномасштабної війни – $98 млрд. 

Контекст 

У березні 2024-го Україна отримала рекордний обсяг зовнішнього фінансування: $9 млрд нових запозичень від ЄС, МВФ та інших зовнішніх джерел.

Конгрес США ухвалив нову програму підтримки України, яка передбачає перехід із грантового на кредитне фінансування. Відповідно, тепер фінансова допомога від США також збільшуватиме обсяг державного боргу України. За 2022–2023 роки Україна отримала $23 млрд безповоротної фінансової допомоги від США, тобто практично кожен третій долар зовнішнього фінансування під час війни надходив від США у грантовій формі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд