Категорія
Новини
Дата

НАБУ і САП скерували до суду другий епізод справи «Роттердам+»

У вівторок, 2 січня, прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт щодо 14 осіб, які причетні до запровадження та застосування так званої формули «Роттердам+», внаслідок чого споживачі електроенергії протягом 2018–2019 років переплатили понад 20 млрд грн, повідомляє пресслужба прокуратури.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, обвинуваченими у справі є двоє колишніх очільників НКРЕКП, шість колишніх і два чинні члени комісії, чинний і колишній працівники комісії, а також два чинні посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній.
  • Матеріали щодо ще одного колишнього члена НКРЕКП виділені в окреме провадження.
  • Дії шістьох осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), інших осіб – за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) КК України.

Контекст

Провадження щодо «Роттердам+» було відкрито в березні 2017 року. В серпні 2019-го детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам, зокрема колишньому голові НКРЕКП Дмитру Вовку. За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та в 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану формулу «Роттердам+».

Через цю формулу компанії ДТЕК Ріната Ахметова і «Центренерго» продавали електроенергію дорожче. Її скасували в липні 2020 року в звʼязку з переходом України на новий ринок електроенергії. За даними слідства, збиток від «Роттердам+» перевищує 39 млрд грн.

Слідство вважає, що у формулу «Роттердам+» було закладено витрати на послуги, які фактично не виконувались, а саме транспортування вугілля національного виробника до теплових електростанцій з порту у Роттердамі.

У ході розслідування слідчі з’ясували, що ухвалити таку формулу обчислення окремих членів НКРЕКП вмовили представники групи приватних теплогенеруючих компаній, які в результаті й отримали надприбутки. За версією слідчих, у такий спосіб відбулася безпідставна сплата усіма споживачами електроенергії грошових коштів через зростання тарифів на електроенергію.

Також у САП зазначили, що інші члени НКРЕКП неналежно виконали свої службові обов’язки та проголосували за затвердження так званої формули «Роттердам+», що у подальшому спричинило тяжкі наслідки державним і громадським інтересам.

У березні 2023 року НАБУ і САП направили до суду перший епізод справи «Роттердам+». Йдеться про обвинувачення шістьох осіб у заподіянні споживачам електроенергії збитків на понад 19 млрд грн упродовж 2016–2017 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні