Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» планує у 2023-му збільшити видобуток газу на 8%, до 13,5 млрд кубометрів – Чернишов

1 хв читання

НАК «Нафтогаз України» планує у 2023-му збільшити видобуток газу на 1 млрд кубометрів – до 13,5 млрд кубометрів. Разом зі збільшенням видобутку приватними видобувниками, це дасть змогу Україні відмовитись від імпорту газу. Про це в інтервʼю Forbes розповів голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов.

Ключові факти

  • 2022 рік «Нафтогаз» планує завершити з видобутком близько 12,5 млрд кубометрів. Але через втрати від обстрілів показник 2022-го може бути скоригованим.
  • Оцінка збитків – $700 млн. «Це те, що ми не змогли видобути через обстріли, плюс пошкодження інфраструктури», – каже очільник НАК. Левова частина цієї суми – це збитки за жовтень-грудень 2023-го.
  • Приватні видобувники наступного року мають добути понад 5 млрд кубометрів. Якщо наступного року загальний видобуток складе понад 18,5 млрд кубометрів, Україна зможе обійтись без імпорту або з мінімальним імпортом. 
  • Але зараз приватним компаніям невигідно нарощувати, каже Чернишов. «Податки й рента мають бути такими, щоб приватникам було вигідно збільшувати видобуток, – каже він. – Моє завдання – знайти таку модель разом з урядом, профільним комітетом Верховної Ради. Зараз видобуток збитковий через діючу ренту». 

Контекст 

Кабмін затвердив звільнення СЕО НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка 1 листопада. Головним претендентом на його місце вважали очільника Міністерства розвитку громад та територій (раніше – Мінрегіонбуд) Олексія Чернишова.

Кабінет міністрів розпорядженням від 3 листопада призначив колишнього міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова головою правління НАК «Нафтогаз України». Також Кабмін змінив статут «Нафтогазу» та скасував проведення конкурсного відбору на посаду голови правління, свідчать розпорядження уряду №1233 та №1234.

Чернишов очолював Мінгромад із березня 2020 року. До цього (з жовтня 2019-го по березень 2020-го) він очолював Київську обласну державну адміністрацію. У 2017–2019 роках був головою наглядової ради Українського клубу нерухомості URE Club.

У Чернишова добрі взаємини з Єрмаком та Зеленським, каже на правах анонімності один із близьких до ОП співрозмовників. «Головна перевага Чернишова – він неконфліктний та вміє знайти з кожним спільну мову», – каже співрозмовник. Чернишов разом зі Шмигалем та міністром фінансів Сергієм Марченком представляли Україну на нещодавній конференції донорів у Берліні. Також він брав участь в оцінці збитків, завданих Україні РФ.

«Нафтогаз» у січні – червні 2022 року зазнав збитку в 57 млрд грн. Серед головних причин – різниця між вартістю імпортованого газу та ціною його продажу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні