Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» зареєструвався на платформі спільних закупівель газу ЄС. Що це дасть Україні

НАК «Нафтогаз України» зареєструвався на платформі спільних закупівель газу AggregateEU і готовий до першого етапу її роботи. Про це заявив очільник групи «Нафтогаз» Олексій Чернишов під час виступу перед керівною радою Енергетичної платформи ЄС, повідомила пресслужба компанії. Робота платформи розпочалась сьогодні, 25 квітня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Участь «Нафтогазу» у платформі – це «triple win», зазначили представники керівної ради Енергетичної платформи. Окрім того, що така участь дає додаткову «страховку» для України на наступний опалювальний сезон, це також відкриває можливість учасникам платформи зберігати газ в українських підземних сховищах. 
  • Трейдери, які працюють у межах платформи, теж зможуть закачувати газ в українські підземки та зберігати його до приходу нових учасників, йдеться в повідомленні компанії.
  • Чернишов закликав учасників європейського газового ринку використовувати потужності українських підземних сховищ газу (ПСГ) для зберігання природного газу, закупленого в межах платформи AggregateEU.
  • Він нагадав, що Оператор ПСГ – АТ «Укртрансгаз» – успішно пройшов сертифікацію та підтвердив своє право здійснювати діяльність зі зберігання газу відповідно до оновлених правил в ЄС та Енергетичному Співтоваристві.

Контекст

25 квітня ЄС запустив новий інструмент для спільних закупівель газу – AggregateEU. Таким чином, блок робить перший крок у створенні пулу покупців природного газу та обʼєднанні їх із продавцями, щоб уникнути стрибків цін, які вразили енергетичні ринки минулого року.

Компанії зможуть почати подавати свої прогнози попиту на газ на 12 місяців, починаючи з червня.

У січні віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович повідомив, що Єврокомісія прагне до того, щоб країни ЄС розпочали спільні закупівлі газу «задовго до літа». Країни ЄС мають забезпечити участь своїх місцевих компаній у агрегуванні попиту на газ із обсягами, еквівалентними 15% газу, необхідного для заповнення сховищ цієї країни на 90% потужності.

За даними Євростату, у масштабах ЄС потреба у 15% – це близько 13,5 млрд кубометрів газу, що становить невелику частину від загального обсягу імпорту газу блоком, який у 2021 році становив 338 млрд кубометрів.

Брюссель планував зробити свої перші кроки на світовому ринку природного газу як картель покупців у квітні, прагнучи знизити ціни на енергоносії та забезпечити стабільні поставки. За словами Шефчовича, загальний попит 27 членів блоку і трьох сусідніх країн становитиме 24 млрд кубометрів протягом наступних трьох років. Після оголошення тендера у квітні ЄС очікує, що перші контракти з постачальниками будуть підписані приблизно у червні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні