Населення Китаю скорочується другий рік поспіль, народжуваність рекордно низька /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Населення Китаю скорочується другий рік поспіль, народжуваність рекордно низька

Getty Images

У 2023 році населення Китаю скорочувалося другий рік поспіль, оскільки рекордно низький рівень народжуваності та хвиля смертей від COVID-19 прискорили економічний спад, який матиме довгострокові наслідки для Китаю, пише Reuters. Загальна кількість мешканців Китаю скоротилася на 2,08 млн осіб, або 0,15%, до 1,409 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

Населення Китаю скорочується другий рік поспіль, народжуваність рекордно низька /Фото 1

Інфографіка: Reuters

  • На початку минулого року в Китаї стався різкий сплеск COVID-19 по всій країні.
  • Загальна кількість смертей минулого року зросла на 6,6% до 11,1 млн, при цьому рівень смертності досяг найвищого рівня з 1974 року. Показник смертності в Китаї у 2023 році (7,87 смертей на 1000 осіб) був вищим, ніж показник 7,37 – у 2022 році.
  • Народжуваність впала на 5,7% до 9,02 млн, рівень народжуваності виявився рекордно низьким – 6,39 народжень на 1000 осіб порівняно з 6,77 – у 2022 році.
  • Народжуваність у країні різко знижувалася протягом десятиліть внаслідок політики однієї дитини, що проводилася з 1980 по 2015 рік. У 2023 народжуваність впала ще більше, безробіття серед молоді досягло рекордного рівня, зарплати багатьох службовців впали, а криза в секторі нерухомості, де зберігається понад дві третини багатства домогосподарств, посилилася.

Контекст

На початку 2023 року Forbes повідомляв про шість довгострокових трендів, які рухатимуть світ наступні десятиліття. Згідно з ними, вже за два роки чисельність працездатного населення в Китаї почне скорочуватися на 5 млн осіб щорічно, з 2030-го – на 8 млн/рік. Уже зараз середня зарплатня китайського робітника становить майже $1400. Для порівняння: в Мексиці – $400–500. Відтак навіть без урахування безпекових ризиків тримати виробництво в Китаї стає дедалі менш вигідним. Тенденція на перенесення фабрик із Піднебесної лише посилюватиметься. У наступному десятилітті разом із фабриками «підуть» і розмови про нового світового гегемона. 

За оцінками ООН, минулого року Індія обігнала Китай як найгустонаселенішу країну у світі, що посилило суперечки про переваги переміщення деяких ланцюжків поставок з Китаю на інші ринки, особливо на тлі зростання геополітичної напруженості між Пекіном та Вашингтоном.

У довгостроковій перспективі експерти ООН прогнозують, що населення Китаю скоротиться на 109 млн до 2050 року, що більш ніж утричі перевищує їхній попередній прогноз у 2019 році.

Минулого року Сі Цзіньпін заявив, що необхідно «активно культивувати нову культуру шлюбу та дітородження», яку він повʼязав із національним розвитком.

Місцеві органи влади оголосили про різні заходи щодо заохочення народжуваності, включаючи податкові пільги, продовження відпустки у звʼязку з вагітністю та пологами та житлові субсидії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні