Наступне засідання у форматі «Рамштайн» відбудеться 14 лютого у штаб-квартирі НАТО /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Наступне засідання у форматі «Рамштайн» відбудеться 14 лютого у штаб-квартирі НАТО

Getty Images

14 лютого у штаб-квартирі НАТО відбудеться окреме засідання контактної групи з питань оборони України, організоване США, йдеться у повідомленні Альянсу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Засідання на рівні міністрів оборони під головуванням генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга відбудеться 14–15 лютого 2023 року в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. 
  • 13 лютого, перед міністерською зустріччю, генеральний секретар дасть пресконференцією. Окреме засідання контактної групи з оборони України, організоване США, відбудеться у штаб-квартирі НАТО 14 лютого. 

Контекст

20 січня союзники домовилися передати Україні озброєння за підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», а також підтвердили готовність до подальших дій, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. На той момент Німеччина не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard

Вчора уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з танками Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 

За даними Spiegel, на цьому етапі європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

США передадуть Україні 31 танк Abrams для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії. Про це сказав президент США Джо Байден на брифінгу в Білому домі.

На Заході уже ведуться внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. Очікується, що авіація та повітряна підтримка будуть у центрі уваги на саміті міністрів оборони. Деякі офіційні особи вважають, що обговорення наступного місяця буде більше зосереджено на розробці плану дій у надзвичайних ситуаціях на той випадок, якщо в якийсь момент у майбутньому терміново знадобляться реактивні винищувачі, а не на укладанні угоди про постачання в найближчому майбутньому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні