Категорія
Новини
Дата

НБУ відкликав банківську ліцензію у Конкорд Банку за порушення у сфері фінансового моніторингу. Установу ліквідують

НБУ оголосив про відкликання банківської ліцензії у Банку Конкорд. Регулятор заявляє про систематичні порушення установою законодавства про запобігання та протидії легалізації доходів. Раніше установа фігурувала у розслідуваннях стосовно міскодингу та махінацій грального бізнесу.

Ключові факти

  • НБУ вказує на порушення Конкорд Банком законодавства щодо протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, за чотирма напрямами. Зокрема, йдеться про відсутність належної системи управління відповідними ризикаму у банку та недостатній моніторинг санкційних обмежень.
  • «Упродовж останніх двох років НБУ застосовував за вчинені банком порушення штраф у загальному розмірі 60,4 млн грн та письмові застереження», – йдеться у релізі Нацбанку.
  • Частка фінустанови становила 0,17% від активів платоспроможних банків, тож виведення його з ринку не вплине на стабільність банківського сектору України, зазначають у регуляторі. Кожен вкладник банку отримає повне відшкодування від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 1 липня 2023-го складала 1,116 млрд грн.

Контекст

АТ «АКБ «Конкорд» засноване 7 серпня 2006 року. У 2012-му його основними бенефіціарами стали Олена Сосєдка та Юлія Сосєдка. Банк мав 14 відділень: у Дніпрі, Києві, Одесі, а також Львові, Кривому Розі, Запоріжжі, Новомосковську та Харкові. На початок 2023 року у банку працювали 495 співробітників. Активи за 2022-й зросли в 1,3 раза – до 5,6 млрд грн, статутний капітал – в 1,4 раза, до 450,5 млн грн, прибуток виріс у 1,8 раза – до 264 млн грн.

З 2016 року банк має контракт з незалежним процесинговим центром ProCard, завдяки цьому мав змогу активно розвивати еквайринг (мобільний еквайринг OneTap і сервіс оплат за QR-кодом ConcordPay) та інші платіжні послуги. Банк активно працював із фінтех-компаніями. У 2022 році Олена Сосєдка увійшла до рейтингу 50 найвпливовіших жінок FinTech (за версією Української асоціації фінтех-компаній UAFIC).

Взимку Бюро економічної безпеки (БЕБ) розслідувало справу про ухилення грального бізнесу від сплати податків, а цілу низку банків підозрювали в пособництві від ухилення. За різними оцінками, мова про 10–15 млрд грн тіньового обороту на місяць. Через ймовірні масштаби порушення нардепи навіть винесли розслідування на розгляд Тимчасової слідчої комісії при фінансовому комітеті ВР.

7 березня НБУ відкликав ліцензію Айбокс Банку за численні порушення правил фінансового моніторингу. Цьому передувало розслідування СБУ та БЕБ про те, що банк міг отримувати понад 2,5 млрд грн тіньового прибутку на рік від співпраці з гральним бізнесом.

Співрозмовники Forbes у правоохоронних органах, НБУ, серед нардепів та учасників ринку називали саме «Айбокс» і «Конкорд» головними конкурентами на ринку так званих high-risk операцій, що найчастіше повʼязані з гральним бізнесом.

Ці ж установи фігурували у розслідуванні стосовно ухилення гемблінгових компаній від оподаткування за допомогую схеми міскодингу.

У 2021 році російський рух «Стопнаркотик» звинуватив український Конкорд Банк у зв’язках із Suex, найбільшою криптобіржею Східної Європи EXMO та платіжною системою QIW, які нібито були задіяні у проведенні операцій на маркетплейсі з торгівлі наркотиками Hydra. Конкорд Банк та EXMO стверджували тоді, що стали жертвами кібер-здирників, які вимагали в них викуп у криптовалюті.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні