Категорія
Новини
Дата

Найбільший у світі виробник мікросхем TSMC не виправдав прогнозів продажів через падіння попиту на електроніку

Компанія Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) зафіксувала перше квартальне зниження виручки за два роки, пише Bloomberg. Таким чином, глобальний спад попиту на електроніку починає наздоганяти чипового гіганта.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що навіть TSMC з її технологічними та масштабними перевагами не може уникнути глобального уповільнення витрат споживачів, які постраждали від підвищення процентних ставок та прискорення інфляції. Найбільший у світі виробник чипів за контрактом минулого року скоротив свої плани капітальних витрат приблизно на 10%, до $36 млрд, і деякі аналітики попередили, що він може ще більше відкласти витрат на розширення в 2023 році.
  • Виручка TSMC у четвертому кварталі зросла на 43%, до 625,5 млрд тайванських доларів ($20,6 млрд), згідно з розрахунками Bloomberg, заснованими на щомісячних звітах TSMC. Це не відповідає прогнозованим аналітиками в середньому 636 млрд тайванських доларів. 
  • TSMC заявила, що її грудневі продажі зросли на 24%, до 192,6 млрд тайванських доларів.
  • Акції TSMC, найдорожчої компанії Тайваню, минулого року впали на 27% – після подвоєння під час пандемії – і зросли приблизно на 8% цього року. Глобальний економічний спад призвів до зниження споживчого попиту на багато продуктів, до яких входять чипи TSMC, але компанія та її клієнти, як і раніше, очікують, що довгострокова тенденція попиту на електроніку продовжить зростати.

Контекст

Минулого місяця TSMC запустила масове виробництво чипів наступного покоління та збільшила свої інвестиції в американському штаті Арізона до $40 млрд.

TSMC знаходиться під тиском необхідності диверсифікувати своє передове виробництво мікросхем і працює з урядами, такими як США та Японія, над розширенням своєї глобальної присутності. Світові політики та клієнти все більш насторожено ставляться до технологічної залежності від острова, якому Пекін погрожував вторгненням, та підштовхнув TSMC до перенесення частини виробництва за кордон.

Тайванська компанія, основними клієнтами якої є Apple Inc та Nvidia Corp, також будує завод з виробництва чипів у Японії та заявила, що знаходиться на ранніх стадіях розгляду потенційної експансії до Німеччини. TSMC працює над будівництвом заводів для 2-нанометрових чипів наступного покоління, які планувалося виробляти на півночі та в центрі Тайваню.

Закордонна експансія TSMC повʼязана з тим, що глобальні виробники мікросхем, такі як Intel та Samsung, прагнуть розширити свої потужності. Три найбільші виробники чипів у світі мають намір інвестувати не менше $380 млрд протягом наступного десятиліття в будівництво нових заводів на Тайвані, у Південній Кореї, США, Японії, Німеччині, Ірландії та Ізраїлі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні