Категорія
Новини
Дата

НБУ дозволив бізнесу купувати валюту для імпорту товарів з 9 липня

З 9 липня бізнес зможе купувати валюту для імпорту товарів, йдеться у повідомленні Національного банку. Регулятор спростив валютні обмеження для імпорту та збільшив граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення НБУ дозволить бізнесу купувати валюту та переказувати кошти за операціями з імпорту товарів, що класифікуються у товарних групах 01 – 97 УКТ ЗЕД за законом «Про Митний тариф України», тобто імпортувати будь-яку товарну продукцію.
  • Водночас обмеження на купівлю валюти та транскордонні перекази для імпорту послуг зберігатимуться. Бізнес зможуть імпортувати лише ті послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, що входять до переліку, які також затверджені ухвалою КМУ № 761 від 7 липня 2022 року.
  • Крім того, з 9 липня НБУ розширює терміни розрахунків щодо експортно-імпортних операцій зі 120 до 180 днів. У НБУ заявили, що відповідне рішення покликане підтримати українські підприємства шляхом збільшення їхніх можливостей в умовах логістичних проблем під час експорту та імпорту продукції, що виникли через війну.
  • Нові вимоги будуть застосовуватися для операцій резидентів щодо експорту та імпорту товарів, здійснених з 5 квітня 2022 року. Для операцій, що проводилися до відповідної дати, граничні терміни розрахунків, як і раніше, становлять 365 днів.
  • Для зниження тиску на валютному ринку НБУ зменшує з 10 до двох робочих днів термін використання купленої для розрахунків валюти резидентами з 11 липня 2022 року. 
  • Важливою передумовою для спрощення валютних обмежень для імпорту продукції стало набуття чинності з 1 липня закону про повернення мита та податків на імпорт товарів та послуг, зазначили в НБУ.

Контекст

24 лютого уряд визначив перелік товарів критичного імпорту, на закупівлю якого НБУ дозволяє купувати валюту. 

Практично всі зміни до постанови про критичний імпорт були зроблені на підставі звернень українських компаній.

Список товарів критичного імпорту переглядався в бік збільшення 18 разів, оскільки цього потребував український бізнес, який відновлював виробництво. 

За оцінками Нацбанку, запроваджений з початку війни перелік критичного імпорту сьогодні покриває близько 90% всього довоєнного імпорту товарів та близько 40% імпорту послуг.

7 липня Кабмін скасував Перелік товарів критичного імпорту, який діє з початку російського вторгнення. Рішення набуде чинності з 9 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні