Категорія
Новини
Дата

НБУ отримав документи від претендента на Сенс Банк Фрідмана

2 хв читання

До Національного банку України надійшов неповний пакет документів від потенційного покупця на набуття істотної участі у Сенс Банку, що належить росіянам Михайлу Фрідману, Петру Авену та партнерам, пише ЕП із посиланням на пресслужбу регулятора.

Ключові факти

  • Зазначається, що 25 травня до НБУ надійшли окремі документи щодо намірів потенційного інвестора набути істотну участь в АТ «Сенс Банк». 
  • «Водночас подані документи містять істотні невідповідності вимогам законодавства України та Положення про ліцензування банків, затвердженого постановою Правління НБУ від 22 грудня 2018 року №149», – повідомили у Нацбанку.
  • Наразі це єдина спроба погодити у регулятора зміну структури власників Сенс Банку від початку війни.
  • У Нацбанку додали, що не ухвалювали жодних рішень щодо дозволу на проведення операції з купівлі частки у банку.
  • За даними ЕП, документи подала кіпрська компанія Karswell Ltd, що висловила намір придбати 75,6% акцій Сенс Банку. Karswell Ltd є номінальним власником 43,75% акцій польського банку Plus Bank SA, який пов’язують з польським мільярдером Зигмунтом Соложом.
  • Наразі у регуляторі не бачать перспектив щодо того, що продаж Сенс Банку буде погодженим, оскільки пакет документів, який там отримали від потенційного інвестора, є неповним, а також враховуючи санкції проти Фрідмана та Авена.

Контекст

28 лютого минулого року ЄС застосував санкції до російських акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% акцій відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. 

У березні Forbes Ukraine писав, що корпорація одного з найбагатших бізнесменів Польщі Зигмунта Соложа Grupa Polsat Plus розглядає купівлю українського Сенс Банку (колишній Альфа-Банк).

Раніше про предметні контакти з неназваним польським інвестором повідомила довірена особа російських акціонерів Сенс Банку Сімеон Дянков. Сторони готують due diligence банку та планують можливу угоду через купівлю польською стороною часток Михайла Фрідмана та партнерів у материнській компанії «Сенсу» – люксембурзькій ABH Holdings.

Зигмунту Соложу, 66, належить 61% акцій Grupa Polsat Plus. У рейтингу найбагатших польського Forbes, що був опублікований наприкінці лютого, він посідав четверте місце зі статками $2,4 млрд. У рейтингу глобального Forbes Billionaires 2022 Солож був 1053-м з оцінкою капіталу у $2,9 млрд. Роком раніше у нього було місце у першій тисячі та $3,2 млрд.

У Польщі Солож також має міноритарну частку у місцевому Plus Bank.

Польський холдинг Polsat Plus Group заперечував інтерес до можливої купівлі українського Сенс Банку. При цьому Polsat не відкидав, але й не підтверджував можливу зацікавленість у потенційній угоді свого основного власника – мільярдера Зигмунта Соложа.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд