Німеччина планує покласти край надмірній залежності від Росії та Китаю в енергетиці і торгівлі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Німеччина планує покласти край надмірній залежності від Росії та Китаю в енергетиці і торгівлі

Getty Images

Канцлер Олаф Шольц підтвердив обіцянку свого уряду покінчити з «односторонньою залежністю» Німеччини від Росії та Китаю у сфері енергетики та торгівлі, що є частиною радикального переосмислення торгових звʼязків країни, спричиненого війною в Україні, пише Bloomberg.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «Ціна сидіння склавши руки була б незрівнянно вищою, – сказав Шольц у промові в нижній палаті парламенту в Берліні. – Саме тому ми покінчимо з провалами енергетичної та торговельної політики, які призвели нас до односторонньої залежності від Росії чи Китаю зокрема».
  • Вторгнення Росії в Україну стало тривожним сигналом для Шольца та його правлячої коаліції, і вони швидко розпочали пошук альтернативних постачальників для заміни російських газу, нафти та вугілля, від яких значною мірою залежала найбільша економіка Європи.
  • Водночас Шольц та його міністри наполягають на диверсифікації торговельних відносин Німеччини в Азії за межами Китаю, зберігаючи при цьому звʼязки з найбільшим у світі експортером.
  • Залежність Німеччини створювалася десятиліттями. Шольц чотири роки обіймав посади міністра фінансів та віце-канцлера в уряді своєї попередниці Ангели Меркель.
  • У своєму зверненні до Бундестагу він сказав, що політика його уряду, у тому числі фрахтування плавучих установок з виробництва скрапленого природного газу і продовження терміну служби атомних електростанцій, що залишилися в Німеччині, означає, що енергетична безпека «ймовірно, буде гарантована цієї зими».
  • «Наша країна має сили, щоб подолати цю кризу і вийти з неї сильнішою», – сказав він депутатам Бундестагу.

Контекст

Раніше Німеччина отримувала майже третину своїх постачань природного газу трубопроводом із РФ. Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку. Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Влада Німеччини посилює підготовку до екстреної доставки готівки у разі відключення електроенергії, щоб підтримати роботу економіки, пише Reuters із посиланням на чотири джерела, оскільки країна готується до можливих блекаутів через війну в Україні.

16 листопада у порту Вільгельмсгафен за рекордно короткий термін завершили будівництво першого плавучого термінала для приймання скрапленого природного газу. Німецькі урядовці впевнені, що він матиме центральне значення задля забезпечення енергопостачання цієї зими.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні