Категорія
Новини
Дата

Німеччина передала Україні ЗРК Patriot

Німецький уряд підтвердив передачу Україні зенітно-ракетної системи Patriot із боєприпасами, йдеться у повідомленні установи. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, відсьогодні «українське небо стає більш безпечним».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Patriot виробляється підрозділом Raytheon Technologies Corp. і використовується США та багатьма союзниками НАТО.
  • Також від минулого тижня Україна отримала від Німеччини вантажівки Zetros та автівки для патрулювання кордонів.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков підтвердив прибуття в Україну зенітних ракетних систем Patriot.
  • «Сьогодні наше красиве українське небо стає більш безпечним, тому що в Україну прибули ЗРК Patriot. Наші сили ППО опанували їх так швидко, як тільки могли. І наші партнери дотрималися свого слова», – написав він.

Контекст

11 жовтня Німеччина надала Україні першу з чотирьох обіцяних систем ППО Iris-T SLM. Передача відбулася неподалік від польсько-українського кордону. За даними федерального уряду, ця зброя є найсучаснішою системою ППО Німеччини. Iris-T розроблено німецькою збройовою компанією Diehl Defense.

У листопаді Німеччина обговорювала з союзниками вимогу Польщі про відправлення ППО Patriot в Україну, пише Reuters. Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг припустив, що військовий альянс не заперечуватиме проти такого кроку. Берлін запропонував Варшаві систему Patriot для забезпечення безпеки її повітряного простору після того, як в Польщі впала ракета, внаслідок вибуху загинуло двоє людей. Пізніше міністр оборони Польщі Маріуш Блащак попросив Німеччину натомість спрямувати ППО в Україну.

У березні цього року Financial Times повідомляла, що Україна вже отримала одну з двох систем ППО Patriot, обіцяних США та Німеччиною, але вона ще не введена в експлуатацію. Також очікується кілька пускових установок Patriot із Нідерландів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні