Категорія
Новини
Дата

Німеччина веде переговори з розробником озброєнь MBDA про постачання крилатих ракет Taurus Україні 

Уряд Німеччини веде перемовини з виробником озброєнь MBDA про постачання крилатих ракет Taurus, про які просила Україна, пише Reuters із посиланням на джерело в силових структурах. Велика Британія та Франція вже поставили Україні крилаті ракети Storm Shadow і Scalp відповідно.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Київ наполягав на тому, щоб Берлін поставив йому ракету Taurus із дальністю понад 500 км, яку запускають винищувачі.
  • Крилаті ракети важко виявити радарами ППО, оскільки вони летять на малих висотах. Вони в основному використовуються для ураження важливих цілей у тилу ворога, таких як командні бункери, склади боєприпасів та пального, аеродроми та мости.
  • У той час як Велика Британія та Франція поставили Україні крилаті ракети Storm Shadow і Scalp, Берлін не хотів цього робити через побоювання з приводу великої дальності цієї зброї та її потенційного використання проти цілей на території Росії.
  • Сполучені Штати поки що утримуються від відправлення своїх ATACMS до України, незважаючи на прохання Києва.
  • На думку експертів, технічно обмежити дальність польоту крилатої ракети Taurus дуже просто. Переговори між урядом Німеччини та MBDA зосереджені на такій модифікації, оскільки канцлер Олаф Шольц хоче будь-яким чином запобігти будь-яким нападам України на російську територію із застосуванням зброї, повідомляє Spiegel.
  • Росія використовує ракети великої дальності для знищення цілей в Україні, включаючи цивільну інфраструктуру.
  • За повідомленнями ЗМІ, німецькі військові мають на озброєнні близько 600 ракет Taurus, із них близько 150 готових до використання. Іспанія та Південна Корея також використовують Taurus.

Контекст

Українська влада неодноразово просила у США ракети ATACMS дальністю близько 300 км, але поки що безрезультатно.

11 травня в британському міноборони підтвердили, що Велика Британія передає Україні крилаті ракети Storm Shadow великої дальності. Storm Shadow – це крилата ракета, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яку зазвичай запускають з повітря. Її дальність – понад 250 км, це трохи менше, ніж у американських армійських тактичних ракетних систем класу «земля – земля», або ATACMS.

Це не вперше, коли Велика Британія заходить далі за США щодо озброєнь, які вона готова надати Україні. Лондон був першим союзником, який оголосив, що відправляє сучасні західні танки в Україну, у січні пообіцявши 14 танків Challenger 2, перш ніж Вашингтон обнародував, що незабаром після цього нададуть танки M-1 Abrams.

У травні президент Джо Байден заявив, що США продовжують вивчати можливість передачі Україні далекобійних ракет ATACMS. За його словами, це «питання все ще в грі». У липні міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна отримає військову допомогу від міжнародних партнерів на понад €1,5 млрд. Зокрема, від Франції – ракети SCALP і додаткове інженерне обладнання для розмінування. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні