Категорія
Новини
Дата

Німеччині потрібні мільярди для подолання енергетичної кризи, але покупці уникають її облігацій

Німеччина, яка вважається найнадійнішим боржником у Європі, має проблеми з продажем своїх облігацій, поки вона шукає мільярди для подолання енергетичної кризи, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Нещодавні слабкі аукціони продемонстрували проблеми з випуском боргових зобовʼязань на ринках, що страждають від невизначеності щодо відсоткових ставок та державних витрат, і ускладнили завдання для Німеччини, яка прагне фінансувати свою схему скорочення на €200 млрд внутрішніх витрат на електроенергію.
  • Попит на аукціоні п’ятирічних державних облігацій Німеччини у вівторок був слабким, але інші нещодавні аукціони були «дуже поганими», сказав голова відділу стратегії ставок у Commerzbank Майкл Лейстер.
  • На початку цього місяця фінансове агентство Німеччини продало лише €1,78 млрд нових облігацій 2029 року, при цьому загальна кількість заявок покриває менше половини цільового показника €4 млрд.
  • Згідно з аналізом даних фінансової агенції, проведеним агентством Reuters, співвідношення попиту та пропозиції на цьому продажу, що дорівнює 0,47, було найнижчим із усіх продажів семирічних облігацій Німеччини та другим найнижчим із усіх аукціонів, що проводилися з 1999 року.
  • За останні 12 місяців співвідношення попиту та пропозиції на аукціонах щодо 2-, 7- та 15-річних облігацій також досягло нових мінімумів.
  • Аналітики вказують на два фактори. По-перше, очікуваний сплеск випуску облігацій у Німеччині та загалом у Європі у міру того, як уряди борються з енергетичною кризою, а по-друге, агресивне підвищення процентних ставок центральними банками та їх плани поступового відходу з ринків облігацій.
  • За даними Bank of America, уряди єврозони та сам Європейський Союз, як очікується, випустять рекордні €400 млрд чистого боргу у 2023 році, при цьому Європейський центральний банк не збільшуватиме емісію.
  • Німеччина, яка сильно постраждала від надмірної залежності від російських енергоносіїв, має намір позичити особливо великі суми в найближчі роки, а минулого тижня парламент проголосував за призупинення дії норми, яка обмежує нові запозичення.

Контекст

Прагнення позбавити Європу залежності від імпорту російського газу для виробництва електроенергії змінило ставлення до джерел енергії. Цього року у Німеччині розгорнулися запеклі дебати щодо поетапної відмови від атомної енергетики, а Франція пообіцяла побудувати 14 нових реакторів до 2050 року. Німеччина планує продовжити термін служби трьох атомних станцій до середини квітня 2023 року. Таким чином уряд канцлера Олафа Шольца прагне помʼякшити наслідки безпрецедентної енергетичної кризи.

Розбіжності між лідерами Європейського Союзу щодо обмеження цін на газ та національних пакетів допомоги знову спливли на поверхню 7 жовтня, коли вони зустрілися у Празі, щоб обговорити, як найкраще впоратися із зимовим дефіцитом енергії, спричиненим війною Росії в Україні. Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький дорікнув Німеччині за витрати у розмірі €200 млрд, які та спрямує на субсидії для захисту споживачів і підприємств від різкого зростання цін на енергію.  

18 жовтня Міністерство фінансів України за результатами проведення аукціону з розміщення ОВДП залучило до держбюджету рекордні 17,22 млрд грн в еквіваленті. Більша частина коштів була залучена завдяки розміщенню валютних ОВДП. Також уперше з початку війни Мінфін розмістив гривневі ОВДП за ставкою 18,5%. До цього максимальна ставка була 16%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні