Категорія
Новини
Дата

Challenger та Leopard. Велика Британія і Німеччина планують передати Україні танки вже у березні

Велика Британія сподівається, що танки Challenger 2 прибудуть до України наприкінці березня, заявив заступник міністра оборони Алекс Чалк, пише Reuters. Водночас міністр оборони ФРН Борис Пісторіус також пообіцяв Україні постачання бойових танків Leopard 2 «до кінця першого кварталу», повідомляє Тagesschau.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Раніше цього місяця Велика Британія заявила, що направить до України 14 своїх основних бойових танків разом із додатковою артилерійською підтримкою.
  • «Намір полягає в тому, що це буде наприкінці березня», – сказав Чалк парламенту у відповідь на питання про те, коли танки прибудуть в Україну. Він додав, що українські сили інтенсивно навчатимуться, як експлуатувати та обслуговувати бойові машини.
  • Водночас Пісторіус повідомив, що Україна має отримати основні бойові танки від Німеччини «до кінця першого кварталу».
  • Він зауважив, що хоче швидко обговорити з представниками військової промисловості, як можна поповнити запаси Бундесверу та пообіцяв Україні постачання німецьких танків Leopard 2 «до кінця березня».
  • Польща зможе передати Україні танки Leopard 2 німецького виробництва впродовж кількох тижнів, заявив Radio Plus заступник міністра національної оборони Польщі Войцех Скуркевич. «Я переконаний, що Польща поставить танки Leopard Україні протягом кількох тижнів», – сказав посадовець.
  • Він зазначив, що Польща готова відправити Україні одну роту Leopard 2 у кількості 14 одиниць.

Контекст

20 січня союзники домовилися передати Україні озброєння за підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», а також підтвердили готовність до подальших дій, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. На той момент Німеччина не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard

Вчора уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з танками Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 

За даними Spiegel, на цьому етапі європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

США передадуть Україні 31 танк Abrams для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії. Про це сказав президент США Джо Байден на брифінгу в Білому домі.

На Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні