Категорія
Новини
Дата

«Офіційно він не дуже заможний». Джерела в СБУ припускають, що саме тому Коломойський досі у СІЗО

Бізнесмен Ігор Коломойський досі не вніс заставу в 3,8 млрд грн, бо кошти для неї мають мати легальне походження. Це може бути однією з причин, чому він досі залишається під вартою, пише LIGA.net із посиланням на співрозмовника в СБУ.

Ключові факти

  • Кошти на заставу – а це трохи більше, ніж $100 млн – у Коломойського та його оточення теоретично мають бути. За підрахунками Forbes, станом на вересень 2023 року статки бізнесмена становили $835 млн. 
  • «Але офіційно він не дуже заможний. Хто вам сказав, що в нього є такі легальні кошти?» – запитує співрозмовник у СБУ.
  • Теоретично такі суми могли бути в його партнерів – Геннадія Боголюбова, Михайла Кіпермана або Ігоря Палиці. Але той самий Кіперман у червні цього року також отримав підозру від БЕБ та СБУ і, за даними джерел LIGA.net, перебуває у Швейцарії.
  • «Хтось боїться, а хтось уже не бачить сенсу допомагати Коломойському», – розмірковує джерело в СБУ.

Контекст

15 вересня стало відомо, що СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора повідомили про третю підозру Коломойському.

Бізнесмена підозрюють: в організації підробки документів на переказ коштів; в організації заволодіння чужим майном, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах; у набутті та розпорядженні майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом.

За даними слідства, у період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн.

«Для цього фігурант створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером. Протягом вказаного періоду члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні «внески готівки у касу банку», хоча насправді ніяких внесків банк не отримував», – йдеться у повідомленні.

За версією слідства, така «схема» загалом дала змогу фігуранту отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад $700 млн.

16 вересня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід Коломойському після того, як він отримав нову підозру у справі про заволодіння 5,8 млрд грн ПриватБанку. Суддя змінив запобіжний захід у частині застави, встановивши її розмір на рівні 3,89 млрд грн замість майже 510 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні