Категорія
Новини
Дата

Окупанти перейшли до нової тактики ядерного шантажу – «Енергоатом»

Російські окупанти почали застосовувати нову тактику ядерного шантажу, заявляють в НАЕК «Енергоатом». Вони навмисне цілять у підстанції, з’єднані високовольтними лініями зв’язку з українськими атомними електростанціями.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Упродовж останніх днів російські загарбники, обстрілюючи територію всієї України, навмисне цілили в підстанції, з’єднані високовольтними лініями зв’язку з АЕС.
  • Хоча ці підстанції розташовані доволі далеко (160–200 км) від українських атомних станцій, проте внаслідок їх пошкодження відбувається відключення ліній зв’язку, через які передається електроенергія з АЕС в енергосистему України, пояснили в «Енергоатомі».  
  • У разі припинення роботи цих ліній зв’язку енергоблоки АЕС аварійно відключаються, відтак станції опиняються в режимі блекаута з включенням дизель-генераторів.
  • Сьогодні після обстрілу підстанції в Дніпропетровській області та вимкнення єдиної працюючої лінії 750 кВ саме так уже вчетверте сталося на ЗАЕС. Також відбулися збої в роботі іншої лінії 750 кВ у напрямку Південноукраїнської АЕС. На станції відчули її відключення, але, на щастя, воно не мало негативних для АЕС наслідків.
  • «Вочевидь, рашистські ядерні терористи серйозно розглядають такий сценарій ядерного шантажу задля нанесення українським атомним станціям ще більшої шкоди з непередбачуваними наслідками. Реалізація подібного сценарію підтверджується також діями окупантів на Запорізькій АЕС», – заявили в «Енергоатомі».
  • Останніми днями загарбники почали активно підвозити дизельне паливо на станцію, готуючись до її тривалої роботи в режимі блекаута, який може стати наслідком виведення з ладу української енергетичної інфраструктури, що забезпечує зв’язок ЗАЕС із вітчизняною енергосистемою.
  • «Тож створення безпекової зони навколо Запорізької АЕС є хоча й важливим кроком з погляду ядерної та радіаційної безпеки, проте його буде недостатньо в умовах постійних обстрілів підстанцій та ліній електропередачі, дистанційно зв’язаних з атомними станціями», – йдеться у повідомленні «Енергоатому».

Контекст

12 жовтня окупанти обстріляли підстанцію на Дніпропетровщині, через що повністю знеструмили ЗАЕС. Напередодні внаслідок обстрілу російськими військовими підстанцій на Запорізькій АЕС знову відключилась остання лінія зв’язку з енергомережею

Вранці 17 жовтня окупанти вкотре завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, зафіксовано пʼять ударів дронами в Києві, у результаті чого було пошкоджено енергетичні обʼєкти та житловий будинок. «Також агресор завдав ракетних ударів по критичній інфраструктурі на Дніпропетровщині й Сумщині. Сотні населених пунктів знеструмлені внаслідок атаки», – написав Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні