Категорія
Новини
Дата

Oracle перевіряє, чи не маніпулює китайська влада алгоритмами TikTok

2 хв читання

Американська корпорація Oracle, яка є найбільшим у світі розробником програмного забезпечення і постачальником серверного обладнання, почала перевірку алгоритмів і моделей модерації контенту TikTok. Це має переконати американських законодавців, що китайська влада не маніпулює алгоритмами. Про це йдеться у звіті Axios.

Ключові факти

  • Перевірки почалися минулого тижня після червневого оголошення TikTok про переміщення американського трафіку на сервери Oracle. Причиною такого рішення стали звинувачення, що до даних користувачів додатка в США мають доступ у Китаї.
  • Нова домовленість має на меті надати Oracle можливість контролювати системи TikTok, щоб допомогти компанії в її зусиллях запевнити законодавців США, що китайські державні органи не маніпулюють її програмою.
  • Oracle буде перевіряти, як алгоритм TikTok показує користувачам вміст, щоб «переконатись, що результати відповідають очікуванням» і що цими моделями не маніпулювали, йдеться у звіті.
  • TikTok підтвердив TechCrunch, що звіти Axios є точними.

Контекст

У 2020 році китайський сервіс TikTok хотіли закрити в США, бо застосунок отримував багато інформації про користувачів. Президент США Дональд Трамп вважав, що ці дані можуть потрапити до китайських спецслужб і розвідки.

Спочатку Трамп дав 45 днів на продаж ТікТок, але згодом продовжив цей термін до 90 днів. 2 серпня про намір купити TikTok заявила Microsoft. Вартість угоди американські журналісти оцінили у $10–30 млрд. Але ByteDance, що володіє соцмережею TikTok, вирішила не продавати її Microsoft.

Згодом повідомлялося, що американські компанії Oracle і Walmart можуть купити 12,5% та 7,5% акцій TikTok відповідно. Сумарно це складе $12 млрд. Але китайська компанія-власниця ТікТок ByteDance вимагала оцінити соцмережу в $60 млрд. Угода зрештою була зупинена в лютому 2021 року.

У 2019 році The Washington Post повідомила, що співробітники TikTok у США отримували накази обмежувати деякі відео на своїй платформі за наказом пекінських команд і що команди в Китаї іноді блокували певні відео з обережності щодо обмежень китайського уряду.

Того ж року The Guardian також повідомила, що TikTok наказав своїм модераторам цензурувати відео, де згадується площа Тяньаньмень, незалежність Тибету чи заборонена релігійна група «Фалуньгун». Увесь час TikTok заперечував різні заяви, називаючи витік документів застарілими.

Новий звіт BuzzFeed News від червня 2022 року свідчить, що співробітники в Китаї неодноразово отримували доступ до даних США, посилаючись на записи 80 внутрішніх зустрічей TikTok. Після звіту BuzzFeed TikTok оголосив, що переміщує весь трафік із США в інфраструктурний хмарний сервіс Oracle.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні