Категорія
Новини
Дата

OTP Group готова продати банк у Росії «хоч сьогодні», однак є проблема з покупцями – CEO української дочки OTP

1 хв читання

Угорська OTP Group скорочує свою діяльність у Росії та готова повністю вийти з місцевого ринку, продавши банк. Але є проблема з пошуком потенційних покупців, заявив голова правління українського OTP Bank Володимир Мудрий в інтерв’ю Forbes.

Ключові факти 

  • Нещодавно президент групи OTP Шандор Чані заявив про готовність продати банк принаймні за 50% від його ринкової вартості, нагадав Мудрий. «Основне, як на мене, те, що немає заяв на кшталт «розглядаємо стратегічно, плануємо» тощо, – каже він. – Є чітка заява – готові продати хоч сьогодні».
  • Але є питання, кому у РФ можна продати OTP Bank. «Більшість інвесторів підсанкційні, а нові іноземні особливо туди не заходять», – пояснює Мудрий. Також він заперечив, що угорська група отримувала багато пропозицій про продаж банку. 
  • З 2022 року OTP зменшує свій бізнес у Росії, чого зокрема вимагають європейський та американський регулятори, зазначив Мудрий. «На 85% знизився корпоративний портфель, зараз нових кредитів юрособам банк не видає, – розповів банкір. – Кількість відділень скоротилася на 39%».
  • Більше про роботу OTP Bank в Росії, список НАЗК та ситуацію на банківському ринку, читайтев інтервʼю Володимира Мудрого.

Контекст

На початку 2024 року тодішній голова НАЗК Олександр Новіков заявив, що агентство комунікує з OTP Group, і угорська група має план виходу з ринку РФ.

У травні 2023 року НАЗК внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни через продовження роботи у РФ.

У відповідь Угорщина заблокувала допомогу для України з Європейського фонду миру на €500 млн. 13 травня у МЗС Угорщини заявили, що їм важко підтримувати нові санкції проти РФ через OTP Bank. 29 вересня НАЗК тимчасово призупинило статус, щоб розблокувати €500 млн з військового фонду ЄС.

Зі свого боку, в МЗС Угорщини заявили, що цього кроку недостатньо, бо він не приводить до суттєвих змін. За їх словами, Угорщина наполягає на повному виключенні банку зі списку спонсорів війни. 3 жовтня 2023-го НАЗК виключило угорський банк з переліку спонсорів війни. А в березні 2024-го НАЗК взагалі закрило цей список. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні