Категорія
Новини
Дата

ЄС офіційно продовжив дію обмежень на імпорт української агропродукції до пʼяти країн. Відмовлятися від них планують поступово

Європейський Союз продовжить до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС, йдеться в пресрелізі Єврокомісії від 5 червня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ЄС обіцяє сприяти ефективній роботі транзитних шляхів та імплементації Автономних торговельних заходів, що передбачають продовження режиму торгівлі між ЄС й Україною без мит і тарифів ще на один рік, до червня 2024 року, йдеться у повідомленні.
  • «ЄС поступово завершить до 15 вересня 2023 року виключні та тимчасові запобіжні заходи, що були ухвалені 2 травня 2023 року щодо імпорту пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку й соняшнику з України, відповідно до захисних заходів, передбачених у регуляторних правилах щодо Автономних торговельних заходів», – йдеться у повідомленні. 
  • Зазначається, що обсяг цих заходів надалі скорочується з 17 до шести тарифних ліній для чотирьох продуктів, яких це стосується.
  • Поступове скасування цих тимчасових і виключних заходів дозволить суттєво покращити діяльність «коридорів солідарності» та відповісти на виклики, що пов’язані з транспортуванням зерна з України на зовнішні ринки, вважають автори ініціативи. 
  • Якщо транзиту українських товарів перешкоджатимуть надмірно обтяжливі вимоги в одній або кількох із п’яти держав-членів, Єврокомісія проведе нову оцінку того, чи залишаються чинними умови для застосування згаданих превентивних заходів, йдеться у повідомленні.

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн та активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати в інші країни – члени блоку.

11 травня Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія звернулися до Єврокомісії з закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України.

НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» й обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні