Категорія
Новини
Дата

ЄС офіційно продовжив дію обмежень на імпорт української агропродукції до пʼяти країн. Відмовлятися від них планують поступово

1 хв читання

Європейський Союз продовжить до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС, йдеться в пресрелізі Єврокомісії від 5 червня.

Ключові факти

  • ЄС обіцяє сприяти ефективній роботі транзитних шляхів та імплементації Автономних торговельних заходів, що передбачають продовження режиму торгівлі між ЄС й Україною без мит і тарифів ще на один рік, до червня 2024 року, йдеться у повідомленні.
  • «ЄС поступово завершить до 15 вересня 2023 року виключні та тимчасові запобіжні заходи, що були ухвалені 2 травня 2023 року щодо імпорту пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку й соняшнику з України, відповідно до захисних заходів, передбачених у регуляторних правилах щодо Автономних торговельних заходів», – йдеться у повідомленні. 
  • Зазначається, що обсяг цих заходів надалі скорочується з 17 до шести тарифних ліній для чотирьох продуктів, яких це стосується.
  • Поступове скасування цих тимчасових і виключних заходів дозволить суттєво покращити діяльність «коридорів солідарності» та відповісти на виклики, що пов’язані з транспортуванням зерна з України на зовнішні ринки, вважають автори ініціативи. 
  • Якщо транзиту українських товарів перешкоджатимуть надмірно обтяжливі вимоги в одній або кількох із п’яти держав-членів, Єврокомісія проведе нову оцінку того, чи залишаються чинними умови для застосування згаданих превентивних заходів, йдеться у повідомленні.

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн та активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати в інші країни – члени блоку.

11 травня Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія звернулися до Єврокомісії з закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України.

НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» й обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні