Категорія
Новини
Дата

Україна готує позов до СОТ через продовження Польщею заборони на ввезення зерна

Україна має намір звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) через блокування Польщею експорту українського зерна, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами очільника уряду, Україна, попри війну і блокування портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ.
  • Шмигаль додав, що Україна не має намірів шкодити польським фермерам, а також цінує підтримку від польського народу.
  • «Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутися до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ», – заявив премʼєр.
  • Водночас польский премʼєр Матеуш Моравецький повідомив, що уряд Польщі продовжив ембарго на імпорт українського зерна до країни.
  • «Уряд захищає польських фермерів! Ми не відкриємо кордони для українського зерна! Ембарго залишається!» – написав він.

Контекст

Починаючи з 15 квітня, ПольщаУгорщинаСловаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн й активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія й Словаччина хочуть продовжити заборону на ввезення українського зерна до кінця року.

12 вересня премʼєр-міністр країни Матеуш Моравецький повідомив, що Польща вирішила продовжити заборону на імпорт українського зерна і не відкриватиме кордони, «незалежно від рішення брюссельських чиновників».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні